Top 10 landen naar productie van cranberry (veenbes)

De cranberry is sinds een aantal jaren een graag geziene gast in het fruitschap van de supermarkt. In Nederland groeit de plant vooral op de Waddeneilanden. De fruitproductie is echter verwaarloosbaar en heeft hooguit een hobbymatig karakter; Nederland hoort dan ook niet bij de belangrijkste landen naar productie van cranberry.

Grote veenbes

De cranberry is een plant uit de heidefamilie en heet ook wel lepeltjesheide. In enkele toonaangevende plantengidsen wordt de plant ook wel grote veenbes genoemd. De Latijnse naam is Vaccinium macrocarpon. Van origine komt de cranberry uit Noord-Amerika. In de 17e eeuw is de plant als exoot ook in Europa aangeplant, vooral vanwege zijn positieve werking tegen ontstekingen. De cranberry bevat veel vitamine C. Bovendien bevat de bes ook flavonoïden, zoals proanthocyanidinen, die de bes zijn blauwe kleur geven. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld ook in rode wijn en hebben een gunstig effect op bijvoorbeeld het bloed. Tenslotte zit de cranberry vol met mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en vooral kalium.

Blaasontsteking

De voordelen die de bes het menselijk lichaam kan bieden zijn wetenschappelijk onderzocht en ook bewezen. Zo voorkomen en bestrijden cranberries blaasontsteking. Ook de andere gezondheidsvoordelen brachten de – overigens behoorlijk zure – bes in een gunstig daglicht. Tegenwoordig is de cranberry dan ook veelvuldig te koop in de vorm van preparaten of capsules. Ook wordt de bes vaak tot een sap of zelfs tot compote verwerkt.Terschelling

De Nederlandse cranberryproductie bedraagt in een zeer goed jaar ongeveer 200 ton. Deze productie vindt voornamelijk plaats op een stuk grond op Terschelling ter grootte van 50 hectare. Als gevolg van nachtvorst kan de productie in slechte jaren teruglopen tot hooguit enkele honderden kilo’s. Met die hoeveelheden, die bovendien ook nog eens erg volatiel zijn, valt Nederland buiten de lijst met de belangrijkste landen naar productie van cranberry. Al zou het land er in een goed jaar net bij kunnen horen. Sinds jaar en dag voert de Verenigde Staten die lijst aan. De productie daar bedroeg in 2018 meer dan 400 duizend ton. Welke landen produceren ook veel cranberries? Hier een overzicht!
Top 10 landen naar productie van cranberry

  1. Wit-Rusland – 214 ton
  2. Oekraïne – 312 ton
  3. Noord-Macedonië – 327 ton
  4. Letland – 344 ton
  5. Roemenië – 581 ton
  6. Azerbeidzjan – 2,874 ton
  7. Turkije – 11,481 ton
  8. Chili – 106,180 ton
  9. Canada – 195,196 ton
  10. Verenigde Staten – 404,880 ton

bron 2018
Fruitsoorten met de meeste vitamine C