Top 10 landen naar productie van blauwe bessen

Blauwe bessen zijn een regelrechte trend bij de gezondheidsbewuste consument. Bij supermarkten als Ekoplaza kunt u 125 gram Argentijnse blauwe bessen in een (plastic) bakje aanschaffen voor 3,49 euro. Dat is bijna 28 euro voor een kilo. Geen wonder dat er zich steeds meer fruittelers gaan richten op de productie van blauwe bessen. Wat zijn de belangrijkste leveranciers van blauwe bessen?

Argentinië

De blauwe bessen die bij de Ekoplaza zijn aangeschaft hebben bovendien de oversteek van het Zuidelijk naar het Noordelijk halfrond gemaakt. De besjes komen immers uit Argentinië. Overigens maakt de database van de Food and Agriculture Organization geen melding van Argentinië als producent van blauwe bessen; waarschijnlijk staat de productie van blauwe bessen nog in haar kinderschoenen. Zuid-Amerika heeft met Peru wel een van de belangrijkste landen naar productie van blauwe bessen binnen haar gelederen.

Antioxidanten

Zoals al vermeld in de inleiding is de blauwe bes momenteel ongekend populair. De bes bevat dan ook veel vitamine C. De schil zit boordevol met anthocyaniden, de stof die de schil van de blauwe bes haar blauwe kleur geeft. Overigens is dit dezelfde stof die rode wijn haar kleur geeft. Anthocyaan heeft een goede werking op het hart en het vatenstelsel. Tenslotte helpt de consumptie van blauwe bessen tegen veroudering; de antioxidanten werken daarnaast ook nog eens ontstekingsremmend en schijnen bescherming te bieden tegen kanker.


Zelf plukken

Ook Nederland telt steeds meer telers van blauwe bessen. Bij sommige telers kunt u zelf uw blauwe bessen plukken. Sommige rassen zijn vroegrijpend, andere rijpen pas laat in het seizoen. In ieder geval is het mogelijk om van juni tot en met oktober te oogsten, afhankelijk van het ras. De productie van blauwe bessen in Nederland bedraagt inmiddels meer dan 10.000 ton. Daarmee behoort Nederland tot de tien belangrijkste landen naar productie van blauwe bessen. Welke landen staan er nog meer in de top-10? Hoeveel ton produceren ze? Hier een overzicht op basis van de productiecijfers van de FAO.Top 10 landen naar productie van blauwe bessen

  1. Australië – 6.159 ton
  2. Nederland – 11.060 ton
  3. Portugal – 11.061 ton
  4. Duitsland – 14.850 ton
  5. Polen – 34.770 ton
  6. Mexico – 48.999 ton
  7. Spanje – 53.380 ton
  8. Peru – 142.427 ton
  9. Canada – 176.127 ton
  10. Verenigde Staten – 308.760 ton

bron FAO 2019
De kiwi is ook erg gezond