Top 10 landen naar productie van asperges

Nog even geduld en dan steken de kopjes weer op. Busladingen vol goedkope arbeiders strijken neer op het Limburgse land om ‘het witte goud’ te steken. Vrijwel elke slijter prijst een niet al te uitgesproken witte wijn aan als dé aspergewijn van het jaar. De asperge in Nederland wordt bejubeld, maar behoren we ook tot de belangrijkste landen naar productie van asperges?

De Romeinen

De asperge stond al op het menu van de Oude Egyptenaren en de Romeinen. Daarna raakte de groente in vergetelheid totdat de Moren hem weer oppikten. Vanuit Spanje kwam de asperge terecht in de kloostertuinen van Noordwest-Europa. Vooral op zandgronden groeide de asperge goed. In Nederland worden asperges vooral in het noordelijk deel van Limburg geteeld. Ook in West-Brabant zien we veel aspergeboeren. De laatste jaren komen er steeds meer boeren bij in Overijssel, Drenthe en zelfs Groningen.

Witte of groene asperges?

De asperge is kieskeurig wat betreft de bodem, maar niet zozeer qua klimaat. Hij gedijt goed in China, waar verreweg de meeste asperges geproduceerd worden, maar ook in bijvoorbeeld Peru. Doorgaans is hij hier groen (soms paars) van kleur en wat dunner. Het is geen ander ras of zelfs gewas, maar verkleurd doordat de vrucht boven de grond geteeld wordt en dus in contact komt met zonlicht. De witte asperges blijven ondergronds totdat ze gestoken worden.

Liefdesscheut

In Nederland worden de asperges opgediend met ham, gekookt ei en gesmolten roomboter. Het lekkerste en zachtste deel is het kopje van de groente en wordt ook wel eens liefdesscheut genoemd. Sommige chefs zien het zelfs als een afrodisiacum. Van de schillen en de ‘kont’ van de asperge kan je een soep trekken. De dunnere, groene asperges houden van een grillplaat of barbecue. Het eten van asperges kan overigens leiden tot een wat merkwaardige geur van de urine. Dit komt doordat de zwavelverbindingen in het lichaam worden afgebroken.

Aspergeproductie

Wat zijn de belangrijkste landen naar aspergeproductie? Hoeveel ton wordt er jaarlijks geproduceerd? Staan Nederland (18600 ton) en België (4737 ton) in de top tien lijst? Hier een overzicht van de aspergeproducerende landen!
Top 10 landen naar productie van asperges

  1. Frankrijk – 20,701 ton
  2. Thailand – 25,143 ton
  3. Japan – 29,124 ton
  4. Verenigde Staten – 31,980 ton
  5. Italie – 43,719 ton
  6. Spanje – 59,881 ton
  7. Duitsland – 120,014 ton
  8. Mexico – 216,871 ton
  9. Peru – 378,306 ton
  10. China – 7,679,773 ton asperges

bron 2016