Top 10 landen naar productie van abrikozen

De abrikoos (Prunus armeniaca) is een van de meest geconsumeerde steenvruchten. De vrucht komt oorspronkelijk uit het noordoostelijk deel van China, maar wordt tegenwoordig in elke gematigde klimaatzone verbouwd. Binnen Europa horen Italië en Spanje tot de belangrijkste landen naar productie van abrikozen. Wereldwijd is Turkije met bijna 1 miljoen ton het belangrijkste land naar abrikozenproductie.

Barack pálinka

Hoewel de abrikoos natuurlijk gewoon vers te verkrijgen is bij de fruithandelaar of in het fruitschap van de supermarkt heeft de vrucht veel meer toepassingen. In Hongarije is de barack pálinka vermaard. Dit is een eau de vie gemaakt van vergist abrikozensap. Het is een verkwikkende alcoholische versnapering die grote populariteit geniet in Hongarije. De bereidingswijze is bovendien bij wet beschermd. Overigens is de jaarlijkse productie van 25 duizend ton in Hongarije lang niet genoeg voor een plek in de top-10 landen naar abrikozenproductie.

Boerenmeisjes

Ook de Fransen weten wel raad met de abrikoos. Bijvoorbeeld door ze in te leggen in brandewijn. Hierdoor krijgt de brandy een lichte fruitsmaak en blijft de abrikoos nog langer geconserveerd. Dit type drank heet ook wel ‘boerenmeisjes’. Toch heeft de abrikoos strikt genomen geen alcohol nodig om voor langere tijd geschikt te zijn voor consumptie. De vrucht is ook in gedroogde vorm zeer geliefd, met name in Turkije en Iran. Ook de pitten van de steenvrucht hebben een commerciële waarde. De markt voor gedroogde abrikozen is voornamelijk een Turkse aangelegenheid.Ibn al-‘Awwam

De vrucht komt dus oorspronkelijk uit China, maar is door onder andere Alexander de Grote via het westelijk deel van Azië naar Europa gebracht. Ibn al-‘Awwam, de bekende Moorse botanicus, beschreef al in 12e eeuw de teelt van de abrikoos in Andalusië. Het Spaanse woord albaricoque heeft haar oorsprong dan ook in het Moorse al-barqūq. Spanje behoort nog steeds tot de belangrijkste landen naar productie van abrikozen. Welke landen vinden we nog meer in de top-10 lijst? Hier een overzicht van de productie in ton over het jaar 2019.
Top 10 landen productie van abrikozen

  1. Pakistan – 104.743 ton
  2. Marokko – 109.795 ton
  3. Afghanistan – 129.363 ton
  4. Frankrijk – 134.800 ton
  5. Spanje – 149.830 ton
  6. Algerije – 209.204 ton
  7. Italië – 272.990 ton
  8. Iran – 329.638 ton
  9. Oezbekistan – 536.544 ton
  10. Turkije – 846.606 ton

bron 2019
Een overzicht van de landen naar productie van appels