In Venezuela lopen de spanningen op. Oppositieleider Juan Guaidó krijgt inmiddels steun van het leger. Ook vanuit het buitenland komt steun van ondermeer Trump. Rusland en China steunen zittende president Maduro. Venezuela is niet zomaar een bananenrepubliek. Het is een van de belangrijkste landen naar oliereserves. Naar schatting zit er twintig procent van de mondiale oliereserves in de Venezolaanse bodem.
Ruwe olie
Hoewel er in de huidige tijd steeds meer aandacht is voor duurzame energiebronnen, blijven olie en steenkool voorlopig nog de belangrijkste brandstoffen voor de economie van de wereld. Olie is op veel plekken in de wereld nog steeds makkelijk en relatief goedkoop te winnen. Het elektrisch rijden wint terrein. Veruit de meeste auto’s rijden echter nog op benzine en diesel. Vliegtuigen vliegen op kerosine en schepen bevoorraden de grootste havens ter wereld door tonnen aan stookolie te verbranden. Ook voor de productie van plastic en kunststof is ruwe olie een onmisbare grondstof.
Shell
De totale waarde van de oliemarkt werd in 2017 geschat op 1700 miljard dollar. Daarmee is de markt voor het zwarte goud meer waard dan dan de markt voor alle metalen samen. De omzet van multinationals als Shell, Exxon en BP is hoger dan het bruto binnenlands product van diverse landen. Voor deze bedrijven zijn de oliereserves natuurlijk van primair belang.
Bewezen olievoorraad
Wat zijn samenvattend de belangrijkste landen naar oliereserves? Hoeveel ‘bewezen’ voorraad zit er volgens geologen en ingenieurs nog in de grond? We volgen hiermee de cijfers van de U.S. Energy Information Administration. De hoeveelheden in deze lijst worden weergegeven in miljoen barrels (MMbbl). Voor een land als Venezuela zit er met de huidige snelheid van oliewinning bijvoorbeeld nog voor 360 jaar olie in de grond. Een land als Qatar heeft nog maar voor 5 jaar olievoorraad. Hier de belangrijkste landen naar oliereserves!
Top 10 landen naar oliereserves
- Nigeria – 37,062 MMbbl
- Libië – 48,000 MMbbl
- Rusland – 80,000 MMbbl
- Verenigde Arabische Emiraten – 97,800 MMbbl
- Koeweit – 101,500 MMbbl
- Irak – 142,503 MMbbl
- Iran – 158,400 MMbbl
- Canada – 169,709 MMbbl
- Saudi-Arabië – 266,455 MMbbl
- Venezuela – 300,878 MMbbl
Pingback: Top 10 landen naar productie van olie | Top-10-lijstjes