Top 10 landen naar kaasconsumptie

Wereldwijd zijn er duizenden verschillende soorten kazen. Van roomkaas tot beschimmelde blauwaderkaas. Van hardgerijpte Parmezaan tot sterk geurende époisses. Allemaal verschillen in smaak, textuur en vorm. In Frankrijk genieten de kazen zelfs wettelijke bescherming als het op herkomst aankomt. En zit Nederland ook in de top 10 landen naar kaasconsumptie?

Kaas wordt van melk van zoogdieren gemaakt. In principe zou je bijvoorbeeld kaas van kamelenmelk kunnen maken, maar in de meeste gevallen worden koeien, schapen en geiten gemolken. Afhankelijk van het rijpingsproces varieert de textuur van kaas van kwark tot ultrahard. Hoe langer de rijping duurt, hoe harder de kaas wordt. Eigenlijk is kaas geconcentreerde melk en daardoor ook veel langer houdbaar. Het zit boordevol calcium, eiwitten en vetten. De wereldwijde productie van kaas bedraagt circa 20 miljard kilo. Maar wie eet al die kaas? Waar wonen de grootste kaaseteres en welke kazen eten ze zoal? Hoeveel kaas eten ze in kilo per jaar? Hier is een top 10 lijstje met landen naar kaasconsumptie!

Top 10 landen naar kaasconsumptie

  1. Oostenrijk – 19,2 kilo kaas (Bergkäse)
  2. Nederland – 19,4 kilo kaas (Goudse, Leidse kaas, Nagelkaas en veel meer soorten
  3. Italie – 20,9 kilo kaas (Mozzarella, Gorgonzola, Parmezan en veel meer soorten)
  4. Zwitserland – 21,1 kilo kaas (Emmenthaler, Gruyere)
  5. Griekenland – 23,4 kilo kaas (Feta)
  6. Finland – 23,7 kilo kaas (Leipäjuusto)
  7. Duitsland – 24,3 kilo kaas (Weisskäse)
  8. Luxemburg – 24,4 kilo kaas (Kachkéis)
  9. IJsland – 25,2 kilo kaas (Skyl)
  10. Frankrijk – 26,2 kilo kaas (Brie, Camembert, Roquefort en veel meer soorten)

bron