Top 10 landen naar import van Champagne

Met ongeveer 2,5 miljoen flessen staat Nederland buiten de top 10 landen naar import van Champagne. De Belgen zijn wat dat betreft een stuk feestelijker van aard. Ze importeren per jaar 9,1 miljoen flessen Champagne, goed voor een waarde van ruim 145 miljoen euro. De Belgen die boodschappen doen in het nabijgelegen Champagne zelf, zijn dan nog niet eens meegerekend.

Champaña

‘Le Champagne’ (de mousserende wijn) komt uit ‘la Champagne’ (de streek). De wijnsoort heeft een bij wet beschermde naam om verwarring bij de consument te voorkomen. Zo werd de bekende Spaanse mousserende wijn cava tot 1986 ‘champaña’ of ‘champán’ genoemd. In de volksmond noemen de Spanjaarden mousserende wijn nog steeds zo, maar het is producenten op grond van Europese wetgeving verboden hun wijn zo te noemen, tenzij ze opereren in de appellation d’origine contrôlée (AOC).

Grandes Marques

De champagne-industrie vertegenwoordigd een waarde van 4,9 miljard euro. Daarmee is het in waarde een van de belangrijkste wijnregio’s ter wereld. Met 34300 hectare aan wijngaarden is het per hectare het meest renderende landbouwproduct ter wereld. Als zoon of dochter van een wijnboer uit de Champagne moet je het dan ook wel heel bont maken om in armoede te eindigen. De prijs van een hectare wijngaard in een gerenommeerd subgebied als de Côte des Blancs zit op ongeveer 1,5 miljoen euro. Hoewel er steeds meer zelfstandige producenten zijn, verkoopt een groot deel van de boeren de opbrengst aan les Grandes Marques.

Brexit

Van deze ‘grote merken’ is Moet&Chandon ongetwijfeld het bekendst. Ze voeren de ranglijst van grootste champagnehuizen al jarenlang onbetwist aan. De traditionele markten zijn qua afname relatief stabiel. De Fransen zelf drinken ongeveer 150 miljoen flessen Champagne per jaar. Als gevolg van de Brexit laat het Verenigd Koninkrijk wel een daling in het aantal geïmporteerde flessen zien. De waarde van de import van Champagne neemt toe in landen als Australië, de Verenigde Staten, Scandinavië en verrassend genoeg Nigeria. Wat is de complete top 10 lijst met de landen naar import van Champagne? Het aantal flessen is leidend; de waarde van de Champagne-import staat tussen haakjes.
Top 10 landen naar import van Champagne

  1. Spanje – 4,1 miljoen flessen (€ 82,8 miljoen)
  2. China (incl. Hong Kong en Taiwan) – 4,3 miljoen flessen (€ 89,5 miljoen)
  3. Zwitserland – 5,6 miljoen flessen (€ 112,2 miljoen
  4. Italië – 7,4 miljoen flessen (€ 152,3 miljoen)
  5. Australië – 8,5 miljoen flessen (€ 131,8 miljoen)
  6. België – 9,1 miljoen flessen (€ 142,2 miljoen)
  7. Duitsland – 12,3 miljoen flessen (€ 196,8 miljoen
  8. Japan – 12,9 miljoen flessen (€ 306,7 miljoen)
  9. Verenigde Staten – 23,1 miljoen flessen (€ 585,8 miljoen
  10. Verenigd Koninkrijk – 27,8 miljoen flessen (€ 415 miljoen

bron 2017