Top 10 landen naar goudproductie

Al vanaf de oudheid spreekt goud enorm tot de verbeelding. Het glanzend gele metaal vertegenwoordigde al 2600 jaar voor Christus in het oude Egypte een monetaire waarde. Tegenwoordig is er in de landen naar goudproductie naar schatting circa 184000 ton goud gedolven, goed voor een kubus met een inhoud van 9500 kubieke meter.

Ruimtevaart

De waarde die deze kubus van zuiver goud zou vertegenwoordigen loopt tegen de huidige goudprijs op tot circa 5600 miljard euro. Goud is ook steevast een zekerheid in de economie; vooral in onzekere tijden wenden beleggers zich tot goud. Toch heeft het element dat al vanaf het begin van de aarde in de aardkorst zit ook andere toepassingen. Zo is goud een uitstekende conductor en geeft de reflecterende eigenschap goud een belangrijke toepassing in de ruimtevaart. Ook in de medische sector heeft goud zijn functie: het isotoop 195Au speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar kanker en van oudsher werden er veel kronen van goud geplaatst als volwaardige vervangers van rotte tanden.

Goud in de oudheid

In de oudheid vielen de mensen al voor ‘bling bling’, zodat het schaarse goud in veel sieraden werd verwerkt. Hoe meer goud je bezat, hoe meer aanzien je had. In de 19e eeuw ontstond het er onder de pioniers van de Nieuwe Wereld een ware goudkoorts. Hoewel een simpele houweel en een zeef tegenwoordig niet meer volstaan om goudaders van enig belang aan te boren, zijn er in Alaska nog steeds gouddelvers actief, die met groot materieel tonnen aarde en gesteente omwoelen in de hoop financieel onafhankelijk te worden.

Goudmijn

Het merendeel van de goudproductie is echter in handen van een aantal grote bedrijven, die de mijnen van de belangrijkste goudproducerende landen gestaag ontginnen. Om hoeveel ton op jaarbasis gaat het? En wat zijn de grootste landen naar goudproductie? Hier een top 10 van de landen naar productie van goud!




Top 10 landen naar goudproductie

  1. Brazilië – 95,0 ton
  2. Indonesië – 113,0 ton
  3. Mexico – 133,2 ton
  4. Canada – 157,2 ton
  5. Zuid-Afrika – 167,5 ton
  6. Peru – 170,5 ton
  7. Verenigde Staten – 214,0 ton
  8. Rusland – 268,5 ton
  9. Australie – 273,8 ton
  10. China – 460,3 ton

bron 2015