Top 10 landen naar export van voedsel

Als baby begint de consumptie al aan moeders borst. De consumptie gaat desnoods met een rietje door, totdat de dood tussendoor komt. Miljarden monden zijn er op dagelijkse basis te voeden. Dat doet een groot beroep op de landbouw. In de grote en kleinere landen naar export van voedsel. Wat zijn de belangrijkste voedselexporterende landen?

Verenigde Staten

De Verenigde Staten behoren al decennia tot de belangrijkste landen naar export van voedsel. De waarde van de export van voedsel bedroeg in 2017 maar liefst 75 miljard dollar; dat komt neer op een percentage van drie procent van de totale export van de Verenigde Staten. Het midwesten van het land staat volgeplant met mais, met afstand het meest aangeplante gewas ter wereld.

Boerenprotest

Maar ook Nederland – met een exportwaarde van ruim 25 miljard dollar – is een belangrijke speler op de voedselmarkt. De landbouw behoort tot de effectiefste en meest efficiënte ter wereld, zeker als er bijvoorbeeld gekeken wordt naar opbrengst per hectare. Toch lijkt de overheid voornemens de boerenstand ferm terug te dringen vanwege de stikstofuitstoot en de vermeende schadelijke effecten daarvan op de Natura2000-gebieden. Een dergelijk besluit zal niet alleen de primaire producent, maar ook de voedselverwerkende industrie economisch hard treffen. De boeren pikten het niet voor de zoveelste keer mikpunt van hoon, vernedering en bezuiniging te zijn en lieten hun trekkers ronken op het Haagse Malieveld.

China

China is het grootste voedselproducerende land ter wereld. Of het nu om knoflook, uien of paprika’s gaat; het land gooit altijd hoge ogen als gaat om de productie van voedsel. Het merendeel is natuurlijk voor de thuismarkt, waar inmiddels 1,3 miljard monden gevuld moeten worden. Toch exporteert China steeds meer voedsel: in 2017 exporteerde China al voor ruim 27 miljard dollar aan eetwaar.Wat zijn de belangrijkste landen naar export van voedsel? Om hoeveel miljarden dollar gaat het? Welke landen staan er allemaal in de top 10 lijst? Hier een handig overzicht!
Top 10 landen naar export van voedsel

  1. Italië – $ 14,8 miljard
  2. België – $ 17,3 miljard
  3. Japan – $ 20,2 miljard
  4. Canada – $ 22,4 miljard
  5. Nederland – $ 24,7 miljard
  6. Frankrijk – $ 25,4 miljard
  7. China – $ 27,3 miljard
  8. Verenigd Koninkrijk – $ 30,0 miljard
  9. Duitsland – $ 36,4 miljard
  10. Verenigde Staten – $ 74,9 miljard

Worldbank 2017