Top 10 landen naar consumptie van zout

De gemiddelde Nederlander eet 7,3 gram zout per dag. Daarmee staat Nederland niet bij de tien landen naar consumptie van zout. Toch is deze hoeveelheid zout teveel volgens het RIVM. Een teveel aan zout is slecht voor de nieren. Ook kan een zoutsurplus leiden tot een te hoge bloeddruk.

Rookworst

Overigens gebruikt de gemiddelde Nederlandse man meer zout dan een vrouw. Mannen nemen iets meer dan 8 gram zout per dag, tegenover iets meer dan 6 gram zout voor vrouwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is maximaal 6 gram per dag. Het is lastig om die hoeveelheid goed te bepalen aangezien zout in veel voedsel is verwerkt. Zo bevat 100 gram rookworst maar liefst 2,3 gram zout. Zout is dan ook een onmiskenbare smaakmaker. Bijna iedereen zout het zachtgekookt eitje. Bijvoorbeeld met himalayazout, wat natuurlijk ook gewoon zout is. Dat het 200 miljoen jaar geleden opdroogde in wat nu het Himalayagebergte is doet daar niets aan af.

Zouttekort

Teveel zout is niet goed, maar te weinig zout is ook niet goed. Het is ook nooit goed. Een zouttekort kan invloed hebben op de spieren en de zenuwen. Ook speelt natriumchloride (keukenzout) een belangrijke rol in de vochthuishouding. Symptomen van een tekort aan zout zijn misselijkheid, overgeven en zelfs hartritmestoornissen.


Ve-tsin

Ve-tsin bevat veel minder natrium dan keukenzout en is dus in principe een goede vervanger voor zout als smaakverrijker. Het mononatriumglutamaat – ook wel umami – heeft een hartige smaak. Het komt voor in bijvoorbeeld tomaten, maar ook in oude kaas. In de zestiger is ve-tsin ten onrechte geassocieerd met allerlei ziektesymptomen. Het wordt thans vooral veel gebruikt als smaakversterker in de Aziatische keuken. Toch gebruiken de Chinezen ook relatief veel zout. De gemiddelde Chinees krijgt net geen 11 gram keukenzout per dag binnen, ofwel zo’n 5,5 kilo op jaarbasis. Daarmee voert China de ranglijst landen naar zoutconsumptie aan.Top 10 landen naar consumptie van zout

  1. Verenigde Koninkrijk – 8,1 gram/dag
  2. Canada – 8,3 gram/dag
  3. Nieuw-Zeeland – 8,5 gram/dag
  4. Verenigde Staten/Australië – 9,0 gram/dag
  5. India – 9,1 gram/dag
  6. Italië – 9,7 gram/dag
  7. Benin – 9,9 gram/dag
  8. Portugal – 10,5 gram/dag
  9. Montenegro – 10,7 gram/dag
  10. China – 10,9 gram/dag

bron

Hier ook de grootste liefhebbers van chocola!