Top 10 landen naar consumptie van varkensvlees

Karbonade. Spareribs. Spek. Allemaal heerlijke stukken vlees van het varken. En hoewel het eten van varkensvlees in sommige religies als onrein beschouwd wordt, neemt de consumptie van varkensvlees wereldwijd toe. De gemiddelde Nederlander eet 41 kilo varkensvlees per jaar. In welke landen ligt de consumptie hoger?

Varkensboeren

Nederland telt veel varkensboeren, een van de meest intensieve vormen van veeteelt. Het merendeel van de productie is echter niet voor consumptie in Nederland zelf, maar voor de export naar ondermeer Italië, Duitsland, Griekenland en Engeland. Een bekend voorbeeld is de Parmaham. De varkens groeien op in Nederlandse stallen, maar om het predikaat ‘Parmaham’ te krijgen moet het verwerkt worden in of nabij de Italiaanse stad Parma. Parmaham levert veel meer op dan eenvoudige achterham. Veel Parmaham gaat eenmaal verwerkt weer terug naar Nederland voor consumptie.

Meest geconsumeerde vlees

Varkensvlees is wereldwijd het meest geconsumeerde vlees. In 2013 is er meer dan een miljard kilo varkensvlees terechtgekomen in de pan of op de grill. In welke landen is de consumptie van varkensvlees het hoogst? Hoeveel kilo vlees wordt er jaarlijk per persoon gegeten? Hier is top 10 landen naar consumptie van varkensvlees!

Top 10 landen naar consumptie van varkensvlees

  1. Portugal – 45,1 kilo
  2. Luxemburg – 45,5 kilo
  3. Tsjechie – 46,6 kilo
  4. Hongarije – 47,2 kilo
  5. Denemarken – 49,6 kilo
  6. Polen – 51,2 kilo
  7. Duitsland – 55,6 kilo
  8. Spanje – 60,9 kilo
  9. Servie – 64,8 kilo
  10. Oostenrijk – 66 kilo

bron: “Kings of the Carnivores,” www.economist.com, Apr. 30, 2012