Top 10 landen naar consumptie van thee

‘Thee is voor zieken, bejaarden en homo’s’, schreef Bert Hiddema in zijn boek ‘Zwart Geld’ (1984). En hoewel de consumptie van koffie in Nederland nog een stuk hoger is, beleeft thee als warme drank de laatste jaren een enorme opmars. Toch behoort Nederland lang niet tot de belangrijkste landen naar consumptie van thee.

Maar als we de Noordzee oversteken is dat een heel ander verhaal. In Engeland is het drinken van thee onderdeel van de cultuur. En ook de regio Ostfriesland, bij Groningen de grens over, wemelt het van de theehuizen en ligt de consumptie van thee al eeuwen erg hoog.Overigens zijn de Nederlanders wel voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de hoge theeconsumptie in de ons omringende landen. In de 17e eeuw werd thee op grote schaal geïmporteerd door de VOC. Ook werden er theeplantages aangelegd op Java en Sumatra. De theeplant ( Camellia sinensis) gedijt goed in een tropisch of subtropisch klimaat. Zwarte thee is gemaakt van geoxideerde theeblaadjes. Earl Grey, Ceylon en Darleejing zijn hiervan bekende voorbeelden. Ook Lapsang Souchong, de thee met de kenmerkende rooksmaak, is gemaakt van geoxideerde blaadjes. Bij groene en witte thee zijn de blaadjes niet geoxideerd.

Muntthee?

Kamillethee en muntthee zijn weliswaar populair, maar officieel geen thee. Maar hoeveel thee drinken we? Hoeveel gram per jaar lossen we op in heet water? De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 710 gram thee per jaar. Hiermee staan we rond de veertigste plaats. De Belgen drinken nog veel minder thee: ongeveer 150 gram per jaar. Waar zijn de grootste theedrinkers te vinden? Hier is een top 10 landen naar consumptie van thee!Top 10 landen naar consumptie van thee

 1. Malta – 1450 gram
 2. Kazachstan – 1540 gram
 3. Qatar – 1600 gram
 4. Koeweit – 1610 gram
 5. Verenigde Arabische Emiraten – 1890 gram
 6. Seychellen – 2080 gram
 7. Verenigd Koninkrijk – 2740 gram
 8. Ierland, Mauritanië – 3220 gram
 9. Marokko – 4340 gram
 10. China – 6870 gram

bron

Een gedachte over “Top 10 landen naar consumptie van thee

 1. Pingback: Top 10 landen naar productie van thee | Top-10-lijstjes

Reacties plaatsen niet mogelijk.