Top 10 landen naar consumptie van suiker

Suikers vormen een belangrijk onderdeel van het menselijk dieet. Maar zoals met veel voedingsmiddelen is een teveel niet goed, maar eerder schadelijk voor het lichaam. De afgelopen decennia is de suikerinname wereldwijd, bijvoorbeeld dankzij de consumptie van frisdrank, alleen maar gestegen. Als er gekeken wordt naar kilo’s suiker per jaar, wat zijn dan de belangrijkste landen naar consumptie van suiker?

Bietencampagne

Suiker is in diverse fruitsoorten aanwezig als fructose. In de tropische regionen wordt suiker echter gewonnen uit rietsuiker. Brazilië is een van de belangrijkste landen naar productie van rietsuiker. In de gematigde klimaatzones wint men suiker uit de suikerbiet. De bietencampagne zorgt voor snelwegen met vrachtwagens boordevol suikerbieten, maar vooral ook voor een herkenbare geur in stad en ommeland. Bovendien is de suikerbiet in aantal hectares een van de meest verbouwde gewassen van Nederland.

Risico’s suiker

Er zijn nogal wat gezondheidsrisico’s aan een teveel aan suikerinname verbonden. Zo kan een hoge consumptie van suiker overgewicht veroorzaken. Daardoor is de kans op het optreden van typische welvaartsziektes als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten groter. Ook psychische klachten als depressie komen vaker voor. Tenslotte heeft suiker een slechte invloed op de tanden. Bijna iedereen heeft te maken met een vorm van tandbederf (cariës). Industriële suiker is een belangrijk ingrediënt van snoep, chocolade, frisdrank en instant-toetjes. Ook wordt suiker vaak toegevoegd aan vleeswaren, soep, sauzen en aan kant-en-klaarmaaltijden. Ongemerkt krijgt de consument behoorlijk wat suiker binnen.Suikerklontje

Een suikerklontje weegt ongeveer 4 gram. Dat betekent dat de gemiddelde Amerikaan omgerekend per dag bijna 32 suikerklontjes consumeert. Per jaar zijn dat meer dan elfduizend suikerklontjes, ofwel 44 kilo suiker. De Verenigde Staten staat dan ook bovenaan de lijst met landen naar consumptie van suiker. Welke landen vinden we nog meer in de lijst? Om hoeveel gram suiker per dag gaat het? En hoeveel suikerklontjes zijn dat? Hier een top-10 van de landen met de grootste zoetekauwen!
Top 10 landen naar consumptie van suiker

  1. Canada – 89,1 gram (22,3 suikerklontjes)
  2. Finland – 91,5 gram (22,9 suikerklontjes
  3. Mexico – 92,5 gram (23,1 suikerklontjes)
  4. Verenigd Koninkrijk – 93,2 gram (23,3 suikerklontjes)
  5. België – 95,0 gram (23,8 suikerklontjes)
  6. Australië – 95,6 gram (23,9 suikerklontjes)
  7. Ierland – 96,7 gram (24,2 suikerklontjes)
  8. Nederland – 102,5 gram (25,6 suikerklontjes)
  9. Duitsland – 102,9 gram (25,7 suikerklontjes)
  10. Verenigde Staten – 126,4 gram (31,6 suikerklontjes)

bron 2018
Fruitsoorten met de meeste vitamine C