Top 10 landen naar consumptie van rundvlees

Een rib-eye van de barbecue, een klassieke ossobuco, T-bone met bearnaisesaus, gehaktballen uit de jus, hamburgers, pasta bolognese. Allemaal heerlijke voorbeelden van gerechten waarin rundvlees een hoofdrol speelt. In Nederland eten we gemiddeld een kleine 16 kilo rundvlees per persoon per jaar. Lang niet genoeg om de top van de landen naar consumptie van rundvlees te bereiken.

Eiwitten

Rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B6 en B12, aan ijzer en zink. Ook heeft rundvlees veel eiwitten. Vet rundvlees bevat relatief veel verzadigd vet. Hoewel dat niet perse heel gezond is, is het wel erg lekker. Het geeft rundvlees de gewenste sappigheid en structuur. Zeker op de barbecue als de rook het vlees een intense smaak geeft.

Steak tartare

Maar er zijn talloos veel meer manieren om rundvlees te bereiden. Rauw zoals de Fransen het bereiden in een steak tartare. Geroosterd in de oven zoals rosbief. Gekookt in een worst. Gebakken van de grill. En wat te denken van een heerlijke, sappige hamburger van rundvlees op een broodje met tomaat, ui, sla en sauzen?

Wagyu

Overigens behoort rundvlees in sommige gevallen tot het duurste voedsel. Het Japanse Wagyurund levert duizenden euro’s per koe op. Het dier krijgt dan ook een speciaal dieet en ontvangt tijdens zijn leven talrijke massages om de gewenste vleesstructuur te krijgen. Toch zijn Japanners geen absolute vleeseters. In welke landen vinden we de grootste carnivoren wel? Hoeveel kilo rundvlees eet men per jaar? Hier een top-10 lijst landen naar consumptie van rundvlees!
Top 10 landen naar consumptie van rundvlees per capita (kg/jaar)

  1. Luxemburg – 24,64 kg
  2. Frans-Polynesië – 25,01 kg
  3. Denemarken – 25,38 kg
  4. Israel – 26,50 kg
  5. Turkmenistan – 29,47 kg
  6. Uruguay – 31,65 kg
  7. Australië – 35,70 kg
  8. Brazilië – 37,05 kg
  9. Verenigde Staten – 37,08 kg
  10. Argentinië – 54,16 kg

update 20 mei 2020
bron 2017

Hier ook de consumptie van varkensvlees