Top 10 landen naar consumptie van rundvlees

Een rib-eye van de barbecue, een klassieke ossobuco, T-bone met bearnaisesaus, gehaktballen uit de jus, hamburgers, pasta bolognese. Allemaal heerlijke voorbeelden van gerechten waarin rundvlees een hoofdrol speelt. In Nederland eten we gemiddeld een kleine 20 kilo rundvlees per persoon per jaar. Lang niet genoeg om de top van de landen naar consumptie van rundvlees te bereiken.

Rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B6 en B12, aan ijzer en zink. Ook heeft rundvlees veel eiwitten. Vet rundvlees bevat relatief veel verzadigd vet. Hoewel dat niet perse heel gezond is, is het wel erg lekker. Het geeft rundvlees de gewenste sappigheid en structuur. Zeker op de barbecue als de rook het vlees een intense smaak geeft. Maar er zijn talloos veel meer manieren om rundvlees te bereiden. Rauw zoals de Fransen het bereiden in een steak tartare. Geroosterd in de oven zoals rosbief. Gekookt in een worst. Gebakken van de grill. Maar het lekkerst blijft toch de bereiding op houtskool. Overigens behoort rundvlees in sommige gevallen tot het duurste voedsel. Het Japanse Wagyu rund levert duizenden euro’s per koe op. Het dier krijgt dan ook een speciaal dieet en ontvangt tijdens zijn leven talrijke massages om de gewenste vleesstructuur te krijgen. In welke landen vinden we de grootste carnivoren? Hoeveel kilo rundvlees eet men per jaar? Hier een top 10 lijst landen naar consumptie van rundvlees!




Top 10 landen naar consumptie van rundvlees

  1. Frankrijk – 26,9 kilo p.p. per jaar
  2. Bermuda – 27,7 kilo p.p. per jaar
  3. Nieuw-Zeeland – 31,8 kilo p.p. per jaar
  4. Canada – 32,8 kilo p.p. per jaar
  5. Brazilië – 37,2 kilo p.p. per jaar
  6. Frans-Polynesië – 40,1 kilo p.p. per jaar
  7. Verenigde Staten – 42,1 kilo p.p. per jaar
  8. Australie – 43,5 kilo p.p. per jaar
  9. Luxemburg – 43,8 kilo p.p. per jaar
  10. Argentinië – 55,1 kilo p.p. per jaar

“Kings of the Carnivores,” www.economist.com, Apr. 30, 2012