Top 10 landen naar consumptie van melk

Als baby begonnen we al met het drinken van melk. Weliswaar nog rechtstreeks uit de borst of uit een bus, opgelost in warm water. Ook op latere leeftijd nemen veel mensen nog een glas melk bij het ontbijt. Nederlanders drinken per hoofd van de bevolking bijna 50 liter melk per jaar. Daarmee scoren we gemiddeld op de ladder van de landen naar consumptie van melk.

Melk is eigenlijk een emulsie van water met vetten. Daarnaast bestaat het uit eiwitten, zouten en lactose. De samenstelling varieert per zoogdier. Koemelk bevat per 100 milliliter ongeveer 3,5 gram vet. Melk van een rendier bevat ruim vijf keer zoveel vet. In de arctische klimaten van Finland en Rusland geen overbodige luxe om wat extra vetten te nuttigen.

Melkconsumptie Nederland daalt

‘Melk is goed voor elk’ en ‘Melk, de Witte Motor’ zijn bekende slogans uit de jaren tachtig. In die tijd was de consumptie van melk (vol en halfvol) in Nederland per hoofd van de bevolking aanzienlijk hoger. Hoewel de totale inname van zuivel nagenoeg gelijk is gebleven, is de consumptie van afgeleide producten als yoghurtdrank en yoghurt enorm toegenomen. Overigens krijgt de zuivelsector de laatste jaren nogal eens kritiek. Zo zou de productie van melk milieu-onvriendelijk zijn. Koeien produceren teveel methaan, zo luidt de gedachte.

In welke landen is de consumptie van melk het hoogst? Hoeveel liter melk wordt er per capita per jaar gedronken? Hoewel Nederland veel melk produceert, staan we lang niet in de top 10 als het om melkconsumptie gaat. Hier een overzichtelijk lijstje van de belangrijkste landen naar consumptie van melk!
Top 10 landen naar consumptie van melk

  1. Spanje – 78,6 liter melk
  2. Zweden – 81,8 liter melk
  3. Denemarken – 86,6 liter melk
  4. IJsland – 89,8 liter melk
  5. Verenigd Koninkrijk – 92,6 liter melk
  6. Estland – 99,1 liter melk
  7. Australie / Nieuw-Zeeland – 106,6 liter melk
  8. Cyprus – 107,8 liter melk
  9. Finland – 120 liter melk
  10. Ierland – 125 liter melk

bron 2016