Top 10 landen naar consumptie van koffie

Veel mensen starten de dag met een kop koffie. Althans in Europa. Want je zou verwachten dat koffie ook in de landen waar de koffieboon geproduceerd wordt een populaire drank is. Maar niets is minder waar. Een land als Brazilië bijvoorbeeld, de grootste producent van koffie, komt pas terug op nummer 31 in de lijst van landen naar consumptie van koffie.

Koffiebonen

Eigenlijk is dat vrij logisch, want in veel landen waar de koffieplant groeit, vrijwel altijd in de tropen, worden de koffiebonen ‘groen’ verhandeld. Groen duidt hier niet zozeer op de actuele groeimarkt van de biologische en fairtrade koffie, maar op het ongebrande karakter van de boon. De bonen komen in grote zakken aan en worden gebrand in bijvoorbeeld Nederland of Zwitserland.

Douwe Egberts

Binnen Nederland staat Douwe Egberts al sinds eeuwen bekend als de koffiebrander uit Joure. Miljoenen mensen verzamelden jaar in, jaar uit de zegeltjes om er op een gegeven moment een mooi stel Douwe Egberts mokken mee te kopen. En ja, misschien heeft Douwe Egberts wel veroorzaakt dat de Nederlanders enorme koffiedrinkers zijn. De Belgen bijvoorbeeld drinken omgerekend bijna 1 kop koffie per dag (14 op de lijst), terwijl wij er 2,5 per dag naar binnen werken. Maar wie staan er nog meer in de lijst? Hier is een top 10 van landen naar consumptie van koffie, omgerekend naar aantal kopjes koffie per dag!Top 10 landen naar consumptie van koffie

 1. Noorwegen – 1,128 kopjes per dag
 2. Polen – 1,152 kopjes per dag
 3. Tsjechie – 1,170 kopjes per dag
 4. Servie – 1,188 kopjes per dag
 5. Slowakije – 1,201 kopjes per dag
 6. Duitsland – 1,231 kopjes per dag
 7. Denemarken – 1,237 kopjes per dag
 8. Zweden – 1,357 kopjes per dag
 9. Finland – 1,848 kopjes per dag
 10. Nederland – 2,414 kopjes koffie per dag

bron 2013

Een gedachte over “Top 10 landen naar consumptie van koffie

 1. Pingback: Top 10 landen naar productie van koffie | Top-10-lijstjes

Reacties plaatsen niet mogelijk.