Top 10 landen naar consumptie van kip (pluimvee)

Eén van de grootste fastfoodketens heeft zijn succes te denken aan een geheim recept van de Amerikaanse ‘Colonel’ Harland Sanders. Tegenwoordig heeft Kentucky Fried Chicken meer dan 22 duizend vestigingen wereldwijd, waaronder een aanzienlijk deel in de belangrijkste landen naar consumptie van kip.

Pluimvee

Kippen, kalkoenen, fazanten, patrijzen en kwartels staan binnen het vogelrijk niet bekend om hun gracieuze vluchtpatronen. Bij gevaar is hun vlucht een nerveuze mix tussen vliegen en rennen, waarbij vooral veel veren door de lucht vliegen. Ze laten zich relatief makkelijk vangen. Het rode kamhoen (Gallus gallus) is de voorloper van de gedomesticeerde kip. Dit hoen leeft in het oerwoud van Zuidoost-Azië en is een alleseter. De plompe vogel is een echte scharrelaar met een kromme snavel. Hoe het proces van domesticatie is gegaan, is niet goed bekend. Hoe dan ook, is de kip tegenwoordig een wereldburger.

Kip, veelzijdig

Hoewel kip veelzijdig genoemd wordt, is het vlees van de kip vrij neutraal van smaak. De veelzijdigheid heeft natuurlijk te maken met de diverse manieren van bereiding. Kip als geheel aan het spit, gefrituurde kippenvleugels, gerookte kip in de salade, kipsaté, Toscaanse kippendijen, kipfilet op de sandwich. De mogelijkheden zijn divers. Bovendien is kip binnen nagenoeg iedere religie geoorloofd voor consumptie.


Caraïbische lekkernij

Wat opvalt in de lijst van de landen naar consumptie van pluimvee is dat de bewoners van de Cariben dol zijn het product. De consumptie van kip is er beduidend hoger dan de consumptie van koe of varken. Een mogelijke reden hiervoor is dat de kip relatief weinig ruimte nodig heeft en makkelijk te onderhouden is. Varkens en koeien vergen meer ruimte. Op de eilanden is die ruimte beperkt. Wat zijn de belangrijkste landen naar consumptie van pluimvee? Kip vormt daarvan overigens 90 procent. Hoeveel kilo kip eet men er op jaarbasis? In Nederland is de kipconsumptie op jaarbasis ruim twintig kilo per persoon. Hier de top-10!Top 10 landen naar consumptie van kip (pluimvee) per capita in kilo/jaar

  1. Jamaica – 51,10 kilo
  2. Hong Kong – 53,51 kilo
  3. Antigua – 54,10 kilo
  4. Trinidad & Tobago – 54,54 kilo
  5. Verenigde Staten – 55,69 kilo
  6. Saint Kitts – 55,77 kilo
  7. Saint Lucia – 56,69 kilo
  8. Samoa – 64,77 kilo
  9. Israel – 67,39 kilo
  10. Saint Vincent & Grenadines – 72,31 kilo

bron 2017

Landen naar consumptie van rundvlees