Top 10 landen naar consumptie van Cognac

Cognac. Een rustig provinciestadje in de Charentes, ruim 100 kilometer ten noorden van de stad Bordeaux. Ook Cognac wordt omringd door wijngaarden. Van de druiven die hier groeien wordt ook wijn gemaakt. Van de wijn wordt weer Cognac geproduceerd. Deels voor de consumptie van Cognac in Cognac zelf. Maar verreweg het meeste trekt de wereld over.


Aan de rand van het stadje staan enorme pakhuizen. Niet al te hoog, niet fraai, wat desolaat. In de pakhuizen ligt echter voor miljarden euro’s aan Cognac te rijpen op vaten. Sommige vaten hebben twee wereldoorlogen overleefd. Zoals Jean Paul Camus van het huis Camus zegt:’het maken van Cognac is simpel. Het enige wat je nodig hebt is een grootvader en een vader die hun leven aan Cognac gewijd hebben’. Camus is een van de grotere producenten in de regio.

Big Four

Net als in de accountancy is er ook bij de producenten van Cognac sprake van een ‘big four’. Hennessy – de H van het LVMH-concern, is de onbetwiste marktleider met omgerekend een productie van 47 miljoen liter. Martell is goed voor circa 19 miljoen liter Cognac. Rémy Martin verkoopt om en nabij 18 miljoen liter. Courvoisier bottelt en verkoopt 12 miljoen liter wijndistillaat.

Stijlen Cognac

Cognac kent diverse stijlen en kwaliteiten. Over het algemeen geldt hoe langer de drank rijpt, hoe verfijnder de smaak en hoe duurder de flessen. De jongste soort is van het type VS, gevolgd door de iets rijpere VSOP en het oude type XO. Daarnaast leveren diverse producenten speciale bottelingen, bijvoorbeeld blends van zeer oude vaten. Overigens leiden ook variaties in de manier van distilleren tot verschillen in stijl.

Brandewyn

De laatste jaren is er een enorme opmars van de opkomende markten als China en Rusland. Uiteraard behoort ook Frankrijk tot de belangrijkste landen naar consumptie van Cognac. En zelfs Nederland staat in de top 10 qua afname van Cognac. Nederland speelde bijna 300 jaar geleden dan ook een belangrijke rol in de totstandkoming van de drank. Cognac is natuurlijk een brandy en dat is weer afgeleid van ‘brandewyn’. Wat zijn de belangrijkste landen naar consumptie van Cognac en hoeveel liter nemen ze af?
Top 10 landen naar consumptie van Cognac

  1. Zuid-Afrika – 2,6 miljoen flessen
  2. Nederland – 2,9 miljoen flessen
  3. Hong Kong – 3,5 miljoen flessen
  4. Letland – 3,7 miljoen flessen
  5. Frankrijk – 4,3 miljoen flessen
  6. Duitsland – 5,5 miljoen flessen
  7. Verenigd Koninkrijk – 9,9 miljoen flessen
  8. Singapore – 24,0 miljoen flessen
  9. China – 25,5 miljoen flessen
  10. Verenigde Staten – 82,6 miljoen flessen

BNIC 2017