Top 10 landen naar afhankelijkheid van kernenergie

Het is een buitengewoon efficiënte manier van energieopwekking. Kernenergie. En ondanks een aantal schrikbarende ongelukken met kerncentrales blijft kernenergie een van de belangrijkste manieren om energie op te wekken. Horizontechnisch is het uiteindelijk een stuk prettiger om naar een aantal windmolens te kijken, dan naar een rustig dampende koeltoren van beton. In Nederland is de kans daarop nihil. Maar welke landen zijn het meest afhankelijk van kernenergie?

Tsjernobyl

Tsjernobyl staat in het hoofd van menigeen gegrift als de grootste kernramp aller tijden. Na een mislukte test met een reactor op het complex, ontplofte de reactor in de nacht van 26 april 1986. Er vielen direct 31 dodelijke slachtoffers, maar het uiteindelijke aantal is vermoedelijk opgelopen tot 4000. Nadien is er een ‘zone van vervreemding’ ingesteld. Deze zone met een diameter van 30 kilometer is tot op heden onbewoonbaar in verband met de radioactieve straling. Tegenwoordig worden er echter alweer dagtrips georganiseerd. Behalve de gehavende gebouwen, schijnt ook de natuur zich spectaculair ontwikkeld te hebben in krap dertig jaar tijd.

Sovjetunie

De Sovjetunie scoorde hoog op het gebied van afhankelijkheid van kernenergie. Oekraïne kreeg na het uiteenvallen van de Sovjetunie Tsjernobyl cadeau, maar telt nog steeds veel kerncentrales. De helft van alle opgewekte energie is afkomstig uit een kerncentrale. Vaak is dit overigens een strategische keuze om economisch minder afhankelijk te zijn van de olieproducerende landen. Wat zijn de landen naar afhankelijkheid van kernenergie? Weergegeven als percentage van het totaal aan opgewekte energie (kolen, olie, zon of wind). Hier een top-10 lijst met de landen waar je zeker een aantal grote kerncentrales zult tegenkomen!




Top 10 landen naar afhankelijkheid van kernenergie

  1. Zwitserland – 34,0 %
  2. Finland – 34,7 %
  3. Tsjechië – 35,2 %
  4. Slovenië – 37,0 %
  5. Zweden – 41,5 %
  6. België – 47,6 %
  7. Hongarije – 49,2 %
  8. Oekraïne – 53,9 %
  9. Slowakije – 53,9 %
  10. Frankrijk – 70,6 %

bron 2019
update 28 juli 2020