Top 10 landen naar aantal Subway-filialen

Subway is een fastfoodketen die zich met name richt op de sandwich. De broodjesmaker heeft inmiddels meer dan 40.000 filialen in meer dan 100 landen. Subway zelf noemt een vestiging overigens een restaurant. Meer dan de helft van de restaurants bevindt zich in de Verenigde Staten, waar de keten in 1965 ook begon. Het land voert de lijst van landen naar aantal Subway-filialen dan ook met gemak aan.

Sub

Subway is in 1965 opgericht door de destijds 17-jarige student Fred DeLuca. Hij leende duizend dollar van Peter Buck en noemde de broodjeszaak Peter’s Super Submarines. De eerste sandwichzaak zag het licht in Bridgeport, Connecticut. Submarine – onderzeeër – verwijst naar de vorm van de broodjes. Langwerpig, plomp en rond, maar wel rijk belegd. De broodjes – de Subs – vielen in de smaak, want al snel besloot DeLuca tot uitbreiding. Bovendien werd de naam in 1968 veranderd in Subway.

Broodje gezond

In 2009 werd Subway nog uitgeroepen tot ‘beste aanbieder van gezonde alternatieven’. Het liet andere fastfoodketens als Wendy’s achter zich. Toch valt er wel een en ander aan te merken op de gezondheidsclaim. De toppings mogen dan wel uit gezonde producten als groente en fruit bestaan, het deeg van de broodjes is allerminst goed voor de gezondheid. Althans volgens een Ierse rechtbank, die vaststelde dat het deeg vijf keer te veel suiker om wettelijk gezien als brood door te gaan. Eerder kwam de keten in opspraak door de bloem ‘witter’ te maken met behulp van de stof azodicarbonamide. Toevoeging van dit oxidant is binnen de Europese Unie verboden.


Daling aantal filialen

De laatste paar jaar is de rek duidelijk uit de groei van het aantal Subway-vestigingen. Sterker nog, in veel landen gooien franchisenemers de handdoek in de ring. Toch is Subway gerekend in aantal vestigingen veruit de grootste fastfoodketen. Nederland telde er 210. Inmiddels zijn dat er nog 203. Goed voor een twintigste plek op de lijst van landen naar aantal Subway-restaurants. Welke landen vinden we in de top-10 en om hoeveel filialen gaat het? Hier een overzicht!Top 10 landen naar aantal Subway-filialen

  1. Rusland – 470 restaurants
  2. China – 499 restaurants
  3. India – 541 restaurants
  4. Duitsland – 683 restaurants
  5. Mexico – 774 restaurants
  6. Australië – 1,214 restaurants
  7. Brazilië – 1,684 restaurants
  8. Verenigd Koninkrijk – 2,251 restaurants
  9. Canada – 2,946 restaurants
  10. Verenigde Staten – 22,357 restaurants

bron
Hier de landen met de meeste KFC-filialen