Top 10 landen naar aantal katten (EU)

Twee juristen van de Tilburg University stellen dat het verboden is de huiskat vrij rond te laten lopen. Dit zou namelijk in strijd zijn met de Europese regels voor de natuurbescherming. De huiskat is een geliefd huisdier. Wat zijn binnen de EU de belangrijkste landen naar aantal katten?

Huiskat

De huiskat (Felis silvestris catus) is al bijna 10.000 jaar een huisdier. De oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een neolithisch graf op Cyprus. Ook in Anatolie (het huidige Turkije) was de kat graag in de nabijheid van mensen. Het beest jaagde actief op muizen en ratten en had in die zin een functie voor de hygiëne.

Egypte

Bij de Egyptenaren stond de kat in hoog aanzien. Zo was de kat een symbool van vruchtbaarheid. Het doden of mishandelen van katten werd streng bestraft. Ook bij de Romeinen en de Chinezen had de kat een achtenswaardige status. In de Christelijke traditie genoot de kat minder aanzien. In de middeleeuwen werd de kat op grote schaal gedood. Sommige wetenschappers verklaren hiermee zelfs de snelle opkomst van de pest, aangezien de epidemie vooral door ratten en muizen werd verspreid.

Muisje

Ratten, muizen en vogels vormen de natuurlijke prooidieren voor de kat. Hoewel de huiskat doorgaans zijn dagelijkse portie Whiskas krijgt, gaat het dier uit instinct nog steeds achter zijn slachtoffers aan. Veel katten en poezen leggen een muisje voor de deur uit dankbaarheid.Poes

Het is niet ongebruikelijk dat één poes door meerdere katers bevrucht wordt. Kittens hebben dan één moeder, maar verschillende vaders. Na ongeveer zes maanden is een vrouwtjeskitten zelf vruchtbaar. Grote populaties kunnen in korte tijd ontstaan, zeker als geboortebeperking niet hoog op de agenda staat. In de onderstaande lijst is dat wel gebruikelijk – het gaat om landen binnen de Europese Unie.
Top 10 landen naar aantal katten (EU)

  1. Oostenrijk, 2,03 miljoen katten
  2. België – 2,05 miljoen katten
  3. Nederland – 2,64 miljoen katten
  4. Spanje – 3,15 miljoen katten
  5. Roemenië – 4,3 miljoen katten
  6. Polen – 6,4 miljoen katten
  7. Italië – 7,3 miljoen katten
  8. Verenigd Koninkrijk – 7,5 miljoen katten
  9. Frankrijk – 13,5 miljoen katten
  10. Duitsland – 14,5 miljoen katten

bron

Hier ook de landen naar wolvenpopulatie