Cabernet Sauvignon is een van de bekendste en meest geliefde druivensoorten. Bovendien is het ook de meest aangeplante druivensoort ter wereld. De druif is op nagenoeg 300.000 hectare – een gebied groter dan de provincie Groningen – aangeplant. Frankrijk is met ruim 46.500 hectare het belangrijkste land naar aanplant van Cabernet Sauvignon, maar ook in andere landen is de druif geliefd.
Fenolische rijpheid
De blauwe druivensoort staat aan de basis van veel rode wijnen. Het meest opvallende aspect van Cabernet Sauvignon is de herkenbaarheid. De dikke schil zorgt voor veel kleur; de hoge concentratie van fenolen geven de uiteindelijke wijn veel structuur en smaak. De meest voorkomende geur- en smaakkenmerken zijn zwarte bessen en bramen. Bovendien zorgen ook de tannines voor structuur. Cabernet Sauvignon kan een rijpingspotentieel van enkele tientallen jaren hebben, afhankelijk uiteraard van de producent, de leeftijd van de stokken en de specifieke condities van het wijnjaar. Als de rijpheid van de suikers samenvalt met de fenolische rijpheid dan zijn de condities voor een grootse oogst beter.
Linkeroever Bordeaux
Hoewel de druivensoort Cabernet Sauvignon vanuit ampelografisch perspectief vrij jong is, wordt de druif al enkele honderden jaren aangeplant in de wijnstreek Bordeaux. Sinds de drooglegging van grote delen van Médoc – een wapenfeit waar de Hollanders bij betrokken waren overigens – ontstond er een interessant wijngebied. De bodem hield het vocht goed vast, bestond daarnaast uit meerdere lagen en leidde zo steevast tot complexe wijnen, zeker als de wijnstokken al dieper geworteld hadden. De hoge kwaliteit van de wijnen – waarin Cabernet Sauvignon de dominante druivensoort was – heeft in 1855 geleid tot een officiële classificatie van de Crus van de Médoc en Graves aan de linkeroever van de rivier Garonne, die met de Dordogne uitmondt in de Gironde. Tot de Premiers Crus behoort bijvoorbeeld Chateau Lafite-Rothschild.
Warm klimaat
Het grote succes van de Bordeauxwijnen is niet onopgemerkt gebleven. De pioniers van Californië plantten de druif al snel aan. Het heeft tot het de jaren ’70 van de vorige eeuw geleid toen er uiteindelijk erkenning kwam voor de Californian Cabs. Ook in andere wijnstreken zijn Cabernets populair bij wijndrinkers én wijnboeren. Voorwaarde is wel een warm klimaat. De druif is ondermeer aangeplant in het Italiaanse Bolgheri (waar hij aan de basis staat van de Supertoscans); ook in Chili en Australië is de druif op veel hectaren aangeplant en krijgen de Cabernetwijnen steeds betere scores van de wijncritici. Wat zijn de belangrijkste landen naar aanplant van Cabernet Sauvignon? Hier een overzicht!
Top 10 landen naar aanplant van Cabernet Sauvignon
- Bulgarije – 9,327 hectare
- Zuid-Afrika – 10,589 hectare
- Italië – 14,240 hectare
- Argentinië – 15,356 hectare
- Spanje – 20,139 hectare
- Australië – 23,987 hectare
- China – 40,300 hectare
- Verenigde Staten – 40,837 hectare
- Chili – 42,409 hectare
- Frankrijk – 46,555 hectare
Andersen, Nelgen (2020)
Hier de meest aangeplante druivensoorten