Top 10 landen naar 4G-dekking

Vrijwel iedereen onder de 75 jaar beschikt tegenwoordig over een smartphone. Het mobiele netwerk wordt inmiddels klaargestoomd voor 5G. Totdat het zover is blijven we afhankelijk van het 4G-netwerk. Nederland behoort tot de tien landen met de beste 4G-dekking.

Hogere frequentie

Het is de vraag of Nederland net zo hoog blijft scoren als de mobiele data via het 5G-netwerk verstuurd gaan worden. Uit onderzoek van de Zuid-Koreaanse telecomaanbieder KT blijkt namelijk dat er een behoefte zal zijn aan een fors aantal extra antennes, om dezelfde dekking te kunnen bieden. De golven op hogere frequenties (5G) kunnen weliswaar veel meer data vervoeren, maar hebben een slechter bereik. Bovendien hebben de golven meer moeite met muren en bijvoorbeeld ook hoge bomen. Een oplossing is de toch al hoge mastpenetratie in Nederland alleen nog maar uit te breiden. Met als automatisch gevolg een nog hogere stralingsdichtheid.

Toename datagebruik

Tegenstanders van het 5G-netwerk beweren dat de straling schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Hoewel uit divers onderzoek blijkt dat er geen direct verband bestaat tussen straling en ziektes als bijvoorbeeld kanker, kunnen risico’s ook niet geheel uitgesloten worden. De toename van het datagebruik staat echter vast. We willen scherpere beelden, snellere verbindingen en meerdere toepassingen. Nu de Coronacrisis werknemers bijvoorbeeld dwingt tot thuiswerken met behulp van applicaties als Zoom, neemt het datagebruik alleen maar toe.


Het vertrouwde 4G

In de loop van 2020 zal het 5G-netwerk langzaam uitgerold worden door de grootste telecomproviders ter wereld. Maar vooralsnog moeten we het doen met 4G. Welke landen hebben de beste dekking? Landen met een hoge technologische standaard zoals Duitsland verwacht je hoog in de lijst. Maar met een 4G-dekking van 76,9 procent, staan de Duitsers achter Senegal. Kortom, de lijst van landen naar 4G-dekking heeft nogal wat verrassingen. Welke landen hebben de hoogste 4G-penetratie?
Top 10 landen naar 4G-dekking

  1. Tsjechië – 90,6%
  2. India – 90,9%
  3. Zweden – 91,1%
  4. Hongarije – 91,4%
  5. Taiwan, Nederland – 92,8%
  6. Verenigde Staten – 93,0%
  7. Hong Kong – 94,1%
  8. Noorwegen – 95,5%
  9. Japan – 96,3%
  10. Zuid-Korea – 97,5%

OpenSignal 2019

Dit zijn de grootste telecombedrijven