Top 10 landen met de langste kustlijn

Sommige landen hebben geen kust. Je kan er dus geen verfrissende duik in zee nemen. Behalve dat is het ook strategisch onhandig, aangezien je voor de handel altijd aangewezen bent op een goede relatie met je buurlanden. Bolivia en Chili hebben er een oorlog om gevoerd. De volgende landen hebben dat probleem niet: dit zijn de landen met de langste kustlijn!


Natuurlijk is ook dit niet zaligmakend. Vanuit militair standpunt is het lastig om het land te verdedigen tegen andere naties of tegen terroristen. De zee of oceaan brengt bovendien natuurlijke gevaren met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een tsunami naar aanleiding van een zeebeving. Daar staat tegenover dat deze landen een divers en uitgebreid natuurschoon bezitten, rijke tradities hebben op het gebied van visserij en zeevaart.

Grillige kustlijn

De landen in de volgende lijst zijn over het algemeen groot in oppervlakte, maar hebben vooral ook een uitzonderlijk grillige kustlijn. Ook tellen de landen vaak diverse eilanden, die natuurlijk ook weer meetellen in de berekening van de langste kustlijn. Nederland heeft tegenwoordig een kustlijn van 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust. De rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde. Daarmee staat Nederland natuurlijk lang niet in de lijst landen met de langste kustlijn, maar wel boven België, dat het met een schamele en zeer dichtbebouwde 67 kilometer moet doen.

Langste kustlijn

Maar welke landen staan daar wel in en hoe lang is de kustlijn? Hier is een top 10 lijstje van landen met de langste kustlijn!

Top 10 landen met de langste kustlijn

  1. Nieuw Zeeland – 15134 kilometer
  2. Verenigde Staten – 19924 kilometer
  3. Noorwegen – 25148 kilometer
  4. Australie – 25760 kilometer
  5. Japan – 29751 kilometer
  6. Filipijnen – 36289 kilometer
  7. Rusland – 37653 kilometer
  8. Denemarken (Groenland) – 44087 kilometer
  9. Indonesie – 54716 kilometer
  10. Canada – 220080 kilometer

bron