Top 10 landen met de hoogste spoorwegdichtheid

‘Waar zouden we zijn zonder de trein?’ In de tijd dat de Nederlandse Spoorwegen nog geen concurrentie hadden volstond deze slogan. Toch zijn er nog steeds veel plekken in Nederland waar de trein niet komt. Nederland behoort dan ook niet tot de landen met de hoogste spoorwegdichtheid, al staat het wel in de top-10. Anders dan bijvoorbeeld bij de Belgen, waar per kilometer spoorweg 8,48 vierkante kilometer van het landoppervlak ontsloten wordt. Goed voor de derde plaats.

Lelylijn

Toch liggen er plannen om het Nederlandse spoornet uit te breiden. Zo zou de Lelylijn Groningen en Lelystad met elkaar verbinden door middel van een hogesnelheidslijn. Ondermeer Drachten en Heerenveen zouden als stations kunnen fungeren. Het zou de lokale economie een enorme impuls geven. Ook zou de Lelylijn een oplossing kunnen zijn voor de woningnood die met name de Randstad teistert. De hoge kosten – ramingen van 7 miljard euro – staan een politiek besluit evenwel nog in de weg. Bovendien is de spoorwegtechnologie volgens sommigen inmiddels gedateerd; er zouden betere alternatieven zijn.

Nedersaksenlijn

Groningen zou ook het begin- of eindpunt kunnen zijn van ander project. De Nedersaksenlijn zou Groningen verbinden met Emmen en uiteindelijk met Twente, waardoor er een ‘ijzeren verbinding tussen de universiteitssteden Enschede en Groningen zou ontstaan’. Een haalbaarheidsonderzoek wees echter uit dat het exploitatietekort per jaar 3,7 à 4,9 miljoen euro zou bedragen. Het is niet ondenkbaar dat de Nedersaksenlijn dus het kind van de rekening wordt, als de politieke voorkeur naar de Lelylijn gaat.


Infrastructuur

Na de Industriële Revolutie besloten veel landen hun infrastructuur te verbeteren door middel van het spoor. Naast personenvervoer was het ook mogelijk om goederen kostenefficiënt te transporteren. De welvaart steeg en zelfs de kleinste plaatsjes werden aangesloten op het spoornetwerk. In absolute zin heeft de Verenigde Staten het grootste spoornetwerk. Als treinreiziger kan je in Amerika 202,500 kilometer over het spoor reizen. Qua spoordichtheid staat het land niet in de top-10 lijst. Welke landen wel? Hoeveel vierkante kilometer van het landoppervlak wordt ontsloten door 1 kilometer spoorlijn? Hier laten we overigens de ministaatjes buiten beschouwing. Gekeken is naar de landen met tenminste 250 kilometer aan spoorweg.Top 10 landen met de hoogste spoorwegdichtheid

  1. Israel – 15,01 km²
  2. Verenigd Koninkrijk – 14,86 km²
  3. Nederland – 13,59 km²
  4. Slowakije – 13,52 km²
  5. Hongarije – 11,71 km²
  6. Luxemburg – 9,4 km²
  7. Duitsland – 9,26 km²
  8. België – 8,48 km²
  9. Tsjechië – 8,24 km²
  10. Zwitserland – 7,95 km² (per kilometer spoor)

bron
Hier de grootste plaatsen zonder treinstation