Top 10 landen met de duurste gezondheidszorg

De gemiddelde Nederlander was volgens berekeningen van de World Bank bijna 5.000 dollar kwijt aan kosten voor de gezondheidszorg. Daarmee staat Nederland op de twaalfde plaats van landen met de duurste gezondheidszorg. In de Verenigde Staten ben je sinds jaar en dag het meeste kwijt aan een beroep op een arts; de gemiddelde Amerikaan spendeert ruim 10.000 dollar per jaar aan medische kosten.

Oude mensen

Het maatschappelijke nadeel van een gezonde levensstijl is dat de samenleving relatief veel oude mensen telt; de fitte pensionado’s sturen hun elektrische fietsen met hoge vaart door de Drentse bossen. Bij een val mogen ze van geluk spreken als ze er met slechts een gebroken pols van af komen. Meestal is het leed erger. Een gebroken heup bijvoorbeeld kan het begin van een slepend lijden betekenen met de bijbehorende medische kosten. Maar waar de meeste oudere mensen fysiek nog wel in orde zijn, takelen ze vooral psychisch af. Dementie en Alzheimer liggen op de loer en drijven patient en familie vaak tot waanzin. Bovendien zijn de maatschappelijke kosten aanzienlijk en komt het solidariteitsprincipe van de zorgverzekering onder druk. Immers, een starter op de arbeidsmarkt betaalt net zo veel als een bejaarde.

Ziekenfonds

De kosten voor de zorg zijn enorm gestegen in de afgelopen twintig jaar. Rond de eeuwwisseling was de gemiddelde Nederlander omgerekend iets meer dan 2000 dollar kwijt aan gezondheidszorg. Hoewel de eerder genoemde vergrijzing een fors aandeel van de stijging van de zorgkosten verklaart, mag ook een deel toegeschreven worden aan de herziening van het verzekeringsstelsel. Met de introductie van de verplichte Basisverzekering in 2006 stegen de kosten voor de verzekeraar enorm. Het idee dat marktwerking in de zorg effectief zou zijn bleek al snel achterhaald. Inmiddels verdelen vier grote zorgverzekeraars (met diverse merken) de Nederlandse markt en klagen artsen en belangenverenigingen over de grote stroperigheid in de onderhandelingen over het aanbod en de vergoedingen. En het eigen risico wordt jaar na jaar hoger.Kosten gezondheidszorg

Toch staat Nederland dus niet in de top-10 van landen met de duurste gezondheidszorg per capita. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, dat met Australië de enige niet-Europese landen in de top-10 lijst zijn. Welke landen vinden we in de ranglijst en wat zijn de zorgkosten per inwoner per jaar. Om de gegevens goed te vergelijken, hanteert de World Bank de dollar als munteenheid. De meest recente gegevens zijn uit 2017. Ondertussen kunnen de bedragen, bijvoorbeeld als gevolg van Covid-19, alweer behoorlijk opgelopen zijn. Hier de top-10!
Top 10 landen met de duurste gezondheidszorg

  1. Ierland – $ 4,977
  2. Duitsland – $ 5,033
  3. Australië – $ 5,332
  4. Luxemburg – $ 5,783
  5. Denemarken – $ 5,800
  6. Zweden – $ 5,905
  7. IJsland – $ 6,086
  8. Noorwegen – $ 7,936
  9. Zwitserland – $ 9,956
  10. Verenigde Staten – $ 10,246

bron 2017
De Top-4 verdeelt de Nederlandse zorgmarkt