Top 10 laagste plekken ter wereld

In Nederland zijn we gewend om onder de zeespiegel te wonen. Ons economisch hart klopt onder zeeniveau. Doemdenkers beweren dat een flinke storm genoeg is om ons kikkerlandje weg te vagen. Het stijgen van de zeespiegel helpt daarbij niet. En inderdaad is Nederland wat dat betreft een kwetsbaar land. Toch behoren we niet tot het land met de laagste plekken ter wereld.

Dijken

We worden ook geroemd om onze dijken. Nederlandse experts op het gebied van waterbouw vliegen de wereld over om havens te versterken, om dammen en dijken op te werpen en om de lokale bevolking te trainen op het gebied van waterveiligheid. Koning Willem Alexander – specialist op het gebied van watermanagement – fungeert daarbij als de moderne Hansje Brinker. En verstandige families schaffen een opblaasbootje aan voor als de nood daadwerkelijk aan de man komt.

Zuidplaspolder

Het laagste punt van Nederland is een weiland in de Zuidplaspolder en is gelegen op een hoogte van 6,76 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil). Maar de laagste plekken ter wereld zitten geologisch en klimatologisch heel anders in elkaar. Over het algemeen zijn de omstandigheden totaal anders dan in Nederland.

Bodemdepressies

Extreme droogte en hitte, nauwelijks aanvoer van water door rivieren en de bewegingen in de korst van de aarde die zorgen voor depressies van de bodem tot ver onder zeeniveau. Die combinatie van factoren leidt tot extreem lage plekken. Maar waar vinden we ze? Hoe diep zijn ze? Hier is top de 10 laagste plekken!Top 10 laagste plekken ter wereld

  1. Salton Sea (Verenigde Staten) – 71 meter onder NAP
  2. Vpadina Akchanaya (Turkmenistan) – 81 meter onder NAP
  3. Death Valley (Verenigde Staten) – 86 meter onder NAP
  4. Laguna del Carbón (Argentinie) Р105 meter onder NAP
  5. Denakil (Ethiopie) – 125 meter onder NAP
  6. Vpadina Kaundy (Kazachstan) – 132 meter onder NAP
  7. Qattara-depressie (Egypte) – 133 meter onder NAP
  8. Turpandepressie (China) – 154 meter onder NAP
  9. Assalmeer (Djibouti) – 155 meter onder NAP
  10. Dode Zee (Israel/Jordanie) – 414 meter onder NAP

bron