Top 10 katoen producerende landen

Katoen is veruit de meest gebruikte natuurlijke vezel voor de productie van kleding. Al sinds de oudheid wordt het gewas geteeld en gebruikt, zowel in de Nieuwe Wereld door de vroege beschavingen van ondermeer Mexico, als in de rijke Indus beschaving (het huidige India en Pakistan). Deze landen behoren nog steeds tot de belangrijkste katoen producerende landen.

Tot 1793 was het werken met katoen ouderwets handwerk. Er bestond wel gereedschap om het zaad van de vezels te scheiden, maar dit was een tijdrovend karwei. De Amerikaanse uitvinder Eli Whitney vond tegen het einde van de 18e eeuw de Cotton Gin uit. De uitvinding ontketende een revolutie op het gebied van katoenproductie en -verwerking, maar kende ook een zwarte zijde. In het zuiden van de Verenigde Staten zag men een ongekende groei van slavernij.

Tegenwoordig is katoen een van de belangrijkste grondstoffen ter wergeld. Behalve in kleding gebruikt men de vezel voor de productie van visnetten, koffiefilters, tenten en meer. De totale katoenproductie wordt geschat op 25 miljoen ton per jaar. Van de voor landbouw beschikbare grond neemt de katoenproductie ongeveer 2.5% in. Maar wat zijn de belangrijkste katoen producerende landen? Hier is een top 10 katoen producerende landen gerekend in aantal balen per jaar. Een baal is 480 pond of 218 kilo.

Top 10 katoen producerende landen

  1. Burkina Faso, Griekenland – 1.2 miljoen balen
  2. Turkmenistan – 1.6 miljoen balen
  3. Turkey – 2.6 miljoen balen
  4. Uzbekistan – 4.5 miljoen balen
  5. Australia – 4.6 miljoen balen
  6. Brazil – 5.8 miljoen balen
  7. Pakistan – 9.3 miljoen balen
  8. United States – 17.3 miljoen balen
  9. India – 26.5 miljoen balen
  10. China – 35.0 miljoen balen

Cotton.org – 2012