Top 10 hoogste vulkanen van Europa

In 2010 barstte de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull uit. Als gevolg van de eruptie smolt de gletsjer en kwam vulkaanas in de atmosfeer terecht. Het West-Europese vliegverkeer kwam dagenlang tot stilstand, aangezien de asresten in de motoren zouden kunnen beschadigen. Met de gletsjer op de top heeft de Eyjafjallajökull een hoogte van 1,666 meter. Daarmee staat de vulkaan net niet in de top-10 van de hoogste vulkanen van Europa.

Ojos del Salado

De hoogste vulkanen ter wereld vinden we in de Andes. De Zuid-Amerikaanse bergketen is met tal van pieken boven de 6,000 meter rijk aan hoge vulkanen. De hoogste vulkaan is de Ojos del Salado op de grens van Argentinië en Chili en tikt de 7 kilometer net niet aan (6,893 meter). De seismische activiteit in de Andes wordt veroorzaakt doordat de Nazcaplaat en een deel van de Antarctische Plaat onder de Zuid-Amerikaanse Plaat schuiven (subductie). De magma stijgt op en leidt tot explosief vulkanisme in ondermeer Chili, Argentinië, Bolivia en Peru.

Platentektoniek

Ook de Italiaanse vulkanen zijn het gevolg van platentektoniek. In dit geval schuift de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De Etna, die het afgelopen jaar nog actief was, is met een hoogte van ruim 3,300 meter de hoogste vulkaan van Italië. Het land heeft met de Stromboli en de Vesuvius nabij de stad Napels meer vulkanen binnen de landsgrenzen. Met name de Vesuvius heeft een behoorlijke bekendheid vanwege de historische overblijfselen in het stadje Pompeï. Het leven in het jaar 79 werd na de uitbarsting van de vulkaan letterlijk verstild door de lavastromen.


Teide

De hoogste berg van Spanje ligt niet op het Iberische vasteland, maar op Tenerife, een van de Canarische eilanden. Bovendien is de Teide met een hoogte van 3,718 meter tweede op de lijst van hoogste vulkanen van Europa. Alleen de Elbroes in het Russische deel van de Kaukasus is een hogere vulkaan in Europa. De laatste eruptie van de Elbroes dateert echter van ongeveer 2,000 jaar geleden. Wat zijn de hoogste vulkanen van Europa. Hoe hoog zijn ze en waar liggen ze? Hier een top-10!
Top 10 hoogste vulkanen van Europa

  1. Monte Amiata, Toscane, Italië – 1,738 meter
  2. Plomb du Cantal, Frankrijk – 1,855 meter
  3. Cumbre Vieja, La Palma, Spanje – 1,949 meter
  4. Bárðarbunga, IJsland – 2,009 meter
  5. Öræfajökull, IJsland – 2,110 meter
  6. Beerenberg, Jan Mayen, Noorwegen – 2,277 meter
  7. Montanha do Pico, Azoren, Portugal – 2,351 meter
  8. Etna, Sicilië, Italië – 3,329 meter
  9. Teide, Tenerife, Spanje – 3,718 meter
  10. Elbroes, Rusland – 5,642 meter

bron
Dit zijn de hoogste bergen van Spanje