Top 10 hoogste standbeelden ter wereld

Rotterdam heeft het Erasmusbeeld, Assen Bartje, Groningen het Peerd van Ome Loeks en Amsterdam het Vondelmonument. Allemaal standbeelden die een historische waarde vertegenwoordigen. Maar ze behoren niet tot de hoogste standbeelden ter wereld. Bij lange na niet zelfs.

Christo Redentor

Het wereldberoemde Statue of Liberty in New York is slechts 46 meter hoog. Met sokkel overigens 93 meter. Ook Cristo Redentor (Christus de Verlosser) uit Rio de Janeiro is met 38 meter inclusief sokkel niet een erg hoog beeld. Christus als beeld is overigens heel populair, vooral in de landen waar de Rooms-Katholieke kerk stevig in de samenleving is verankerd. Niet al te ver van ons vandaan vinden we Pomnik Chrystusa Króla in Polen. Met 33 meter (zonder sokkel) het hoogste standbeeld van Jezus ter wereld.

Boeddha

In de top 10 van de hoogste standbeelden doet Boeddha het goed. Hij komt maar liefst vier keer voor in de lijst. Tot vandaag voerde hij de lijst ook aan. De Grote Boeddha van Lushan is maar liefst 128 meter. Met sokkel trouwens 153 meter hoog. Maar hij is dus van de sokkel gestoten door Vallabhbhai Patel, een politicus uit India, die met een hoogte van 182 meter de lijst overtuigend aanvoert.

Sokkel

Overigens staat Vallabhbhai Patel op een sokkel van maar liefst 58 meter, goed voor wel zestig Bartjes. Wat zijn de hoogste standbeelden ter wereld? Waar staan ze en wie wordt er afgebeeld? We kijken naar de lengte van het beeld. De hoogte inclusief sokkel staat er tussen haakjes achter. Hier de top 10!
Top 10 hoogste standbeelden ter wereld

  1. Awaji Kannon (Guanyin), Japan – 80 meter (100 meter inclusief sokkel)
  2. Rodina-Mat’ Zovyot! (Moeder), Rusland – 85 meter
  3. Hokkaido Kannon (Guanyin), Japan – 88 meter
  4. Grote Boeddha (Boeddha), Thailand – 92 meter
  5. Guishan Guanyin (Guanyin), China – 99 meter
  6. Sendai Daikannon (Guanyin), Japan – 100 meter
  7. Ushiku Daibutsu (Boeddha), Japan – 100 meter (120 meter inclusief sokkel)
  8. Laykyun Setkyar (Boeddha), Myanmar – 115,8 meter (129,2 meter inclusief sokkel)
  9. Grote Boeddha van Lushan (Boeddha), China – 128 meter (153 meter inclusief sokkel)
  10. Statue of Unity (Vallabhbhai Patel), India – 182 meter (240 meter inclusief sokkel)

bron