Top 10 hoogste punten van Nederland

Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Een allesverslindende stormvloed zou het economisch hart van Nederland, de Randstad, tot stilstand kunnen dwingen. Toch hebben we binnen het Koninkrijk nog best wat natuurlijke heuvels, bergen en zelfs vulkanen, ook al slapen ze dan al enkele honderden jaren. Wat zijn de hoogste punten van Nederland?

Christoffelberg

Voor de hoogste, natuurlijke punten van Nederland moeten we een beroep doen op de overzeese gebieden. Strikt genomen worden Curaçao, Aruba en Sint Maarten in staatsrechtelijk opzicht gezien als apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben de status van Nederlandse gemeente. In deze lijst hanteren we de hoogste punten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De Christoffelberg op het westelijk deel van Curaçao (372 meter boven zeeniveau) staat dus in de lijst van hoogste bergen van Nederland. De Arubaanse Hooiberg, met een hoogte van 165 meter vaak ten onrechte gezien als het hoogste punt van Aruba, haalt de top-10 niet. Ook het feitelijk hoogste punt van Aruba, de Jamanota, schiet met een hoogte van 189 meter tekort. Zelfs de hoogste gebouwen van Rotterdam zijn al hoger.

Caribisch Nederland

De liefhebbers van het beklimmen van bergtoppen komen ook op de andere eilanden van Caribisch Nederland aan hun gerief. Op de Bovenwindse eilanden vinden we een aantal relatief hoge toppen. Zo kan men na een beklimming van een klein uur de Sentry Hill (341 meter) op Sint Maarten afrazen met behulp van een tokkelbaan. In enkele seconden staat men weer beneden met de beide voeten op de grond. Sint Eustatius heeft met ‘The Quill’ een actieve vulkaan binnen de landsgrenzen. Ook het hoogste punt van Nederland, de Mount Scenery op Saba, is een actieve vulkaan. Het is echter wel alweer ruim 350 jaar geleden dat deze vulkaan een teken van leven gaf.


Vaalserberg

De Veluwe heeft sinds de laatste ijstijd wat reliëf van betekenis, maar kan zich niet meten met het Limburgse heuvelland. De Limburgse heuvels zijn het decor van de bij wielrenners geliefde Amstel Gold Race, hoewel de Vaalserberg, de hoogste berg van het Nederlandse vasteland, geen onderdeel is van de route. Overigens ligt de top van de Vaalserberg op het drielandenpunt. In Limburg vinden we ook andere hoge punten die de top-10 lijst halen. Welke zijn het en hoe hoog zijn ze? Hier een overzicht van de hoogste punten van Nederland!Top 10 hoogste punten van Nederland

  1. Schweiberg (Limburg) – 220 meter
  2. Brandaris (Bonaire) – 238 meter
  3. Tafelberg (Curaçao) – 240 meter
  4. Camerig (Limburg) – 260 meter
  5. Vijlenerbos (Limburg) – 278 meter
  6. Vaalserberg (Limburg) – 322 meter
  7. Sentry Hill (Sint Maarten) – 341 meter
  8. Christoffelberg (Curaçao) – 372 meter
  9. The Quill (Sint Eustatius) – 601 meter
  10. Mount Scenery (Saba) – 887 meter

bron
Dit zijn de hoogste bergen van Spanje