Top 10 hoogste bergen van Spanje

Spanje heeft een behoorlijk aantal indrukwekkende bergketens. Van het Sistema Central in het binnenland tot de Picos de Europa in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden. De Pyreneeën vormen de grens met buurland Frankrijk en herbergen een aantal van de hoogste bergen van Spanje. Toch behoort de hoogste berg van Spanje niet tot een keten.

Pico del Teide

Met 3718 meter boven zeeniveau is de Pico del Teide de hoogste berg van Spanje. Bovendien is het een van de hoogste vulkanen van Europa. Ruim honderd jaar geleden vond de laatste uitbarsting plaats. De berg op het Canarische eiland Tenerife is met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar ook nog eens een toeristische trekpleister van belang. Vanwege de goede atmosferische omstandigheden is er in 1965 op de oosthelling van de Teide een observatorium gebouwd.

Pyreneeën

De overige hoogste bergen van Spanje behoren wel tot een bergketen. In het noorden liggen bijvoorbeeld de Pyreneeën, die de natuurlijke barriere met Frankrijk vormen. Deze bergketen herbergt maar liefst zes bergtoppen van de tien hoogste bergen in Spanje. De hoogste berg op het Spaanse vasteland staat echter in de Sierra Nevada. Het gaat om de Mulhacén, met een hoogte van 3479 meter boven zeeniveau, niet ver van de Andalusische plaats Granada.Picos de Europa

Andere bekende bergketens zijn de Sierra de Guadarrama en de Sierra de Gredos, beiden onderdeel van het Sistema Central, nabij Madrid. Ook de Picos de Europa in Asturia zijn zeer geliefd vanwege hun natuurschoon. Van deze ketens staan er echter geen bergtoppen in de volgende lijst. Wat zijn dus de hoogste bergen van Spanje en hoe hoog zijn ze? En in welke Spaanse provincie kan je ze vinden? Hier de top 10!
Top 10 hoogste bergen van Spanje

  1. Cerro de los Machos (Sierra Nevada; provincie Granada) – 3327 meter
  2. Pico Espadas (Pyreneeën; provincie Huesca) – 3328 meter
  3. Pico Maldito (Pyreneeën; provincie Huesca) – 3350 meter
  4. Monte Perdido (Pyreneeën; provincie Huesca) – 3355 meter
  5. Alcazaba (Sierra Nevada; provincie Granada) – 3371 meter
  6. Pico Posets (Pyreneeën; provincie Huesca) – 3375 meter
  7. Pico del Veleta (Sierra Nevada; provincie Granada) – 3398 meter
  8. Pico Aneto (Pyreneeën; provincie Huesca) – 3404 meter
  9. Mulhacén (Sierra Nevada; provincie Granada) – 3479 meter
  10. Pico del Teide (provincie Santa Cruz de Tenerife) – 3718 meter

bron: ENI