Top 10 hoogste bergen van de Alpen

De Matterhorn is een van de meest fotogenieke bergen ter wereld. Jaarlijks beklimmen meer dan 3000 alpinisten de berg, waarvan de top 4478 meter uitsteekt boven zeeniveau. Met die hoogte staat de Matterhorn dan ook in de lijst van de hoogste bergen van de Alpen. Maar wat zijn de hoogste bergen? En hoe hoog zijn ze dan?

Bergland Zwitserland

Sowieso is het bergland Zwitserland de leverancier van de hoogste Alpentoppen. Stuk voor stuk indrukwekkende vierduizenders, die zeer geliefd zijn bij de liefhebbers van bergsport. En hoewel er jaarlijks duizenden mensen naar de top van de bergen gaan, zijn er vele honderdduizenden wandelaars die genoegen nemen met de talrijke wandelpaden op en om de machtige bergen.

Alpiene orogenese

De Alpen zijn gevormd in de Alpiene orogenese. Tijdens deze periode schoof het huidige Afrika een stuk op naar het noorden, waardoor een reeks van gebergtes ontstond. Naast de Alpen verrezen ook de Pyreneeën, de Kaukasus en de Himalaya. De Alpen strekken zich uit van de Rhônevallei, via Zwitserland en Italië tot Wenen in Oostenrijk. De Alpen vormen een belangrijke klimaatscheiding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Europa. Ook ontspringen er diverse belangrijke rivieren in de Alpen, zoals de Rijn, de Rhône, de Po en de Donau.

Gran Paradiso

De lijst van de hoogste Alpentoppen bevat allemaal bergen boven de vierduizend meter. De hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner staat er met zijn 3798 meter niet in. Hoewel diverse bronnen de Mont Blanc tot Italië rekenen, staat de top van de berg in Frankrijk. De hoogste berg die geheel op Italiaans territorium staat is de Gran Paradiso met een hoogte van 4068 meter. Niet genoeg voor een top 10 notering van hoogste Alpen. Welke staan er wel in en hoe hoog zijn ze?
Top 10 hoogste bergen van de Alpen

  1. Zinalrothorn (Zwitserland) – 4121 meter
  2. Finsteraarhorn (Zwitserland) – 4274 meter
  3. Grand Combin (Zwitserland) – 4314 meter
  4. Dent Blanche (Zwitserland) – 4357 meter
  5. Matterhorn (Zwitserland) – 4478 meter
  6. Weisshorn (Zwitserland) – 4506 meter
  7. Lyskamm (Zwitserland) – 4527 meter
  8. Dom (Zwitserland) – 4545 meter
  9. Monte Rosa (Zwitserland) – 4634 meter
  10. Mont Blanc (Frankrijk) – 4810 meter

diverse bronnen

Overigens staan twee van deze toppen in de Top 10 hoogste bergen van Europa!