Top 10 hoogste bergen van Afrika

De Kilimanjaro staat in brand. Honderden Tanzaniaanse brandweerlieden proberen de natuurbrand op Afrika’s hoogste berg te blussen. De Kilimanjaro is een slapende vulkaan en heeft een hoogte van bijna zes kilometer. De berg voert daarmee de lijst van hoogste bergen van Afrika aan. Welke staan er nog meer in de top-10 hoogste bergtoppen van Afrika? Hoe hoog zijn ze en bij welk land horen ze?

Rifgebergte

Afrika ligt op de Afrikaanse Plaat. De omringende platen bewegen zich van Afrika af; de Afrikaanse Plaat zelf subduceert onder de Euraziatische Plaat. Het verklaart ondermeer de gebergtevorming in Europa, zoals de Pyreneeën en de Alpen. Ook het Rifgebergte in Marokko is ontstaan door de tektoniek tussen deze twee platen. Het hoogste punt van het Rifgebergte is de Jbel Tidirhine met een hoogte van 2.456 meter. Dat is overigens lang niet genoeg voor een notitie in de lijst van de hoogste bergen van het Afrikaanse continent.

De Grote Slenk

De Grote Slenk is een riftvallei; een stelsel van slenken en breukzones, dat Oost-Afrika in twee platen splitst. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 kilometer en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meters. In de geologie wordt een dergelijk stelsel van slenken een rift genoemd, een gebied waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen. Oost-Afrika maakt deel uit van de continentale Afrikaanse plaat, maar is aan het splitsen in twee platen. Over miljoenen jaren zal hier een nieuwe zee ontstaan. Het gebied is seismisch en vulkanisch actief, wat goed zichtbaar is bij hoge vulkanen als de Kilimanjaro en Mount Kenya. Ook noordelijker, in Ethiopië komen veel vulkanen voor.


Kilimanjaro

Het gebied kent met de Kilimanjaro en Mount Kenya dus enkele van de hoogste bergen van het continent. Maar de divergerende platen hebben ook gezorgd voor de vorming van enkele zeer diepe meren. Zo is het diepste punt van het Tanganyikameer gelegen op een diepte van bijna 1,5 kilometer. Ook het Malawimeer is erg diep. Daarover een andere keer meer. Nu een lijst van de hoogste bergtoppen van Afrika. Welke zijn het? Hoe hoog zijn ze en binnen welk territorium valt de berg?Top 10 hoogste bergen van Afrika

  1. Karasimbi, Rwanda – 4,507 meter
  2. Ras Dashen, Ethiopië – 4,550 meter
  3. Mount Meru, Tanzania – 4,565 meter
  4. Mount Gessi, Oeganda – 4,715 meter
  5. Mount Emin, Democratische Republiek Congo – 4,798 meter
  6. Mount Baker, Oeganda – 4,844 meter
  7. Mount Speke, Oeganda – 4,890 meter
  8. Mount Stanley, Democratische Republiek Congo/Oeganda – 5.109 meter
  9. Mount Kenya, Kenya – 5.199 meter
  10. Kilimanjaro, Tanzania – 5.895 meter

bron
Dit zijn de hoogste Alpen