Top 10 hoogste Alpenpassen

Dat het hartje zomer kan sneeuwen in de Alpen bleek vanochtend bovenop de Stelviopas in Italië. Deze bij wielerliefhebbers geliefde bergpas gaat over een hoogte van 2757 meter. Daarmee behoort de Stelvio tot de hoogste Alpenpassen. Maar de hoogste geasfalteerde Alpenpas ligt in Frankrijk.

Giro d’Italia

De Passo dello Stelvio, zoals de bergpas in het Italiaans heet, is echter niet eens zo geliefd bij de parcoursbouwer van de Giro d’Italia. In totaal is de Stelvio slechts twaalf keer beklommen; de laatste keer was in 2018. Een andere hoge Italiaanse Alpenpas is de Passa di Gavia. Deze pas staat ook in de top-10 en geeft bij het bereiken van de top een lezing van 2621 meter op de hoogtemeter, genoeg om na de inspanning van de klim naar de al wat ijlere lucht te happen.

Franse Alpen

De Mont Blanc (de Witte Berg) is met 4810 meter veruit de hoogste Alpentop. Hij ligt op de grens van Italie en Frankrijk en is geliefd bij bergbeklimmers, hoewel de epische beklimming elk jaar een fors aantal dodelijke slachtoffers eist. De Franse Alpen zijn niet alleen bij alpinisten geliefd, maar ook bij wielrenners. Veel Nederlanders beschouwen de Alp d’Huez als een Nederlandse berg, aangezien de klim maar liefst negen van de dertig keer winnend werd afgesloten door een Nederlandse wielrenner. De laatste keer dat een Nederlander als eerste de finish passeerde was overigens in 1989, toen klimspecilaist Gert-Jan Theunisse won op de Alp. De klim naar de Alp d’Huez is echter geen pas. In de volgende lijst kijken we alleen naar geasfalteerde passen. Daarvan zijn er in de gehele Alpen alleen al meer dan zeshonderd met een hoogte van tenminste 1200 meter.Zwitserland

De hoogste Alpenpassen vinden we in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Maar ook in Oostenrijk, Duitsland en zelfs in Slovenië zijn er een paar indrukwekkende klimmen te vinden. Wat zijn de hoogste Alpenpassen? Hoe hoog zijn ze en waar vinden we ze? Hier een top-10 van de hoogste geasfalteerde bergpassen in de Alpen!
Top 10 hoogste Alpenpassen (geasfalteerd)

  1. Giogo di Santa Maria/Wormser Joch (Italië/Zwitserland) – 2,501 meter
  2. Colle dei Morti (Italië) – 2,511 meter
  3. Col de Raspaillon (Frankrijk) – 2,513 meter
  4. Colle del Nivolet (Italië) – 2,618 meter
  5. Passo di Gavia (Italië) – 2,621 meter
  6. Col du Galibier (Frankrijk) – 2,645 meter
  7. Col de la Bonette (Frankrijk) – 2,715 meter
  8. Col Agnel/Colle dell’Agnello (Frankrijk/Italië) – 2,744 meter
  9. Passo dello Stelvio (Italië) – 2,757 meter
  10. Col de l’Iseran (Frankrijk) – 2,764 meter

bron ondermeer
De hoogste Alpentoppen