Top 10 hardste houtsoorten

De term ‘hardhout’ is verwarrend. Hiermee wordt namelijk hout van loofbomen bedoeld, maar strikt genomen valt dan ook balsahout in de categorie hardhout, terwijl het een van de lichtste houtsoorten ter wereld is. ‘Zachthout’ is afkomstig van naaldbomen. Larix en Taxus zijn voorbeelden van naaldbomen, maar leveren ‘hard’ en ‘duurzaam’ hout. Hout van deze bomen is gewild, maar het behoort niet tot de hardste houtsoorten die er zijn.

Om de hardheid van verschillende houtsoorten te bepalen wordt de maat van Janka toegepast. Hoeveel kracht is er nodig om een stalen bol van 11,28 millimeter voor de helft van zijn diameter in het hout te drukken? Deze test geeft bij benadering de hardheid van het hout aan, wat van belang kan zijn bij het bepalen van de slijtvastheid van bijvoorbeeld vloeren. Het is niet mogelijk om de hardheid van het hout in absolute getallen weer te geven. Hout is namelijk geen homogeen materiaal. Bovendien zijn de vochtigheidsgraad, versheid en het gewicht van het hout in hoge mate van invloed op de hardheidswaarde. Ook de vezelrichting speelt een belangrijke rol.

Eikenhout

Bekende voorbeelden van hardhout zijn eikenhout (hardheid van 1290 Newton) en teakhout (1070 N). Het eerder genoemde balsahout heeft een hardheid van 440 N (45 kg*m/s²). Deze lijst gaat over de top 10 hardste houtsoorten volgens de hardheidsschaal van Janka en dus niet over de zwaarste houtsoorten of de calorische waarde van het hout. Sommige van de hardste houtsoorten zijn zeer schaars en daarom beschermd. Welk hout is het hardst, hoe hard is het en waar groeien de bomen? Hier een top 10 lijst!
Top 10 hardste houtsoorten

  1. Black Ironwood (Krugiodendron ferreum), Florida, Mexico – 16280 N
  2. M’pingo (Dalbergia melanoxylon), Zuid-Afrika – 16320 N
  3. Kameeldoorn (Vachellia erioloba), Namibie, Zuid-Afrika – 16370 N
  4. Bulnesia(Bulnesia arborea), Venezuela, Colombia, Argentinië – 16520 N
  5. Letterhout / Snakewood (Brosimum guianense), om. Suriname – 17000 N
  6. Gidgee (Acacia cambagei), Australië – 19510 N
  7. Pokhout / Lignum Vitae (Guaiacum), tropisch Amerika – 20000 N
  8. Quebracho Colorado (Schinopsis balansae), Argentinië, Paraguay – 20300 N
  9. Quebracho (Schinopsis brasiliensis), Brazilië – 21000 N
  10. Australian Buloke (Allocasuarina luehmannii), Australië – 22500 N

diverse bronnen