Top 10 grootste zuivelbedrijven (omzet)

Moderne melkveehouderijen zijn voorzien van state-of-the-art technologie. De software die de melkmachine aanstuurt, stelt op het niveau van de speen van de uier – een uier telt vier spenen – vast hoeveel melk een koe geeft. De hoge investeringen verdient de boer terug met enorme opbrengsten. De verse, rauwe melk gaat dagelijks naar de grootste zuivelbedrijven ter wereld.

Zuivelcoöperatie

Veel dorpen in Noord-Nederland kenden tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw een actieve melkfabriek. Vanuit de omliggende boerderijen werd dagelijks de verse melk aangevoerd en verwerkt tot een keur aan melkproducten. Zo stond het ene dorp bekend om de boter en het andere om haar kazen. Deze coöperatie was in feite eigendom van de boeren. Sommige van de grootste zuivelbedrijven ter wereld hebben nog steeds de coöperatie als juridische structuur. Bijvoorbeeld de Zweeds-Deense zuivelgigant Arla Foods, het Nederlandse FrieslandCampina en de Belgische marktleider Milcobel.

Kefir

Waar de kleine zuivelcoöperaties zich vroeger beperkten tot de kleinschalige, voor de lokale markt bedoelde producten zijn de zuivelreuzen van nu wereldspelers. Van de verse, rauwe melk wordt niet alleen meer melk, kaas of yoghurt gemaakt. Consumptie-ijs, chocolademelk, kefir en crème fraîche behoren inmiddels tot het standaard productassortiment van de zuivelfabrieken. Zo zijn Fristi en Chocomel bijvoorbeeld merken van FrieslandCampina. In de afgelopen decennia hebben er diverse fusies en overnames plaatsgevonden en de grootste producenten van zuivel hebben een omzet van enkele miljarden euro’s per jaar. Bovendien is de branche nog lang niet klaar met fuseren.


FrieslandCampina

De grootste speler in de Nederlandse zuivelmarkt is met afstand FrieslandCampina. Campina en Friesland Foods, destijds de twee grootste zuivelcoöperaties van Nederland, fuseerden in april 2008. Het zuivelconcern haalde in 2019 een omzet van 11,3 miljard euro, waarmee het bedrijf in omzet de zevende plaats inneemt. De laatste jaren komen met name de Chinezen sterk opzetten; China heeft met Yili en Mengniu twee zuivelreuzen in de top-10 lijst staan. Welke bedrijven vinden we nog meer in de lijst en waar komen ze vandaan? En wat was de zuivelgerelateerde omzet in 2019? Hier een top-10 van de grootste zuivelbedrijven ter wereld!Top 10 grootste zuivelbedrijven (omzet 2019)

  1. Saputo, Canada – EUR 10,1 miljard
  2. Mengniu, China – EUR 10,3 miljard
  3. Arla Foods, Zweden/Denemarken – EUR 10,5 miljard
  4. CampinaFriesland, Nederland – EUR 11,3 miljard
  5. Yili, China – EUR 11,6 miljard
  6. Fonterra, Nieuw-Zeeland – EUR 11,8 miljard
  7. Danone, Frankrijk – EUR 16,3 miljard
  8. Dairy Farmers of America, Verenigde Staten – EUR 18,0 miljard
  9. Lactalis, Frankrijk – EUR 18,8 miljard
  10. Nestlé, Zwitserland – EUR 19,7 miljard

bron 2019
Hier de landen naar melkconsumptie