Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

Hoewel het altijd beter kan, behoort de zorg in Nederland tot de beste ter wereld. De opleiding van artsen en verplegers vindt plaats in de diverse opleidingsinstituten, verspreid over het land. Deze zijn nauw verbonden met de universitaire medische centra (UMC). Doorgaans zijn dit ook de grootste ziekenhuizen van Nederland. Het aantal bedden is daarbij bepalend.

Griepepidemie

Als gevolg van de aanhoudende griepepidemie hebben sommige ziekenhuizen geen plaats meer voor patiënten die een relatief simpele ingreep moeten ondergaan. De bedden worden gebruikt door patiënten bij wie de griep bijvoorbeeld een longontsteking heeft veroorzaakt. Voor de spoedeisende hulp geeft dit vooralsnog geen problemen.

UMC

Het Universitair Medisch Centrum – voorheen het academisch ziekenhuis – is gelieerd aan de universiteit en geldt als het opleidingscentrum voor medisch specialisten, maar bijvoorbeeld ook huisartsen. Na de studie geneeskunde kunnen studenten hier hun praktijkervaring opdoen. Nederland kent acht UMC’s, verspreid over het land. Overigens fungeren ook diverse algemene ziekenhuizen vaak als opleidingsinstituut.

Grootste ziekenhuis ter wereld

Met meer dan 10000 bedden is het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan het grootste ziekenhuis ter wereld. Dat is bijna tien keer groter dan het grootste ziekenhuis van Nederland. Welk ziekenhuis is dat en in welke plaats ligt het? Hoeveel bedden staan er? Hier is een top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland!
Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

  1. Radboudumc, Nijmegen – 953 bedden
  2. Rijnstate, Arnhem en omgeving – 955 bedden
  3. Isala, Zwolle – 994 bedden
  4. Academisch Medisch Centrum, Amsterdam – 1002 bedden
  5. Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht – 1042 bedden
  6. Medisch Spectrum Twente, Enschede – 1070 bedden
  7. Ziekenhuisgroep Twente, Almelo/Hengelo – 1085 bedden
  8. St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht en omgeving – 1102 bedden
  9. Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen – 1339 bedden
  10. Erasmus MC, Rotterdam – 1350 bedden

bron
Dit zijn overigens de grootste zorgverzekeraars