Top 10 grootste winkelketens van Nederland (aantal filialen)

Wie door het centrum van een willekeurige provinciestad in Nederland loopt, valt direct op hoe eentonig het winkellandschap er eigenlijk uitziet. De Albert Heijn, de Action, de Gall, de Wibra, de Xenos domineren ondertussen het straatbeeld, veelal ten koste van de kleine middenstand. Het zijn dan ook niet voor niet de grootste winkelketens van Nederland als we kijken naar het aantal filialen.

Lockdown

Nu de Nederlandse regering een landelijke lockdown heeft aangekondigd kunnen alleen winkels met essentiële producten de deuren geopend houden. De warme bakker mag openblijven, de bloemist moet dicht. Liefhebbers van bloemen kunnen nu bij de Albert Heijn of Jumbo terecht voor een bosje ruikers. Een onbedoeld bijeffect van de maatregel om de verspreiding van het coronavirus in te dammen is nu dat veel meer mensen samenkomen in de supermarkten. Deze mogen immers hun klanten wel blijven bedienen. Waar veel mensen samenkomen is de kans op verspreiding groter. Dus of de lockdown daadwerkelijk effect heeft valt te bezien. Het effect op de kleine zelfstandige zal in ieder geval wel duidelijk zijn: die mist de gebruikelijke eindejaarsomzet.

Rookworst

Hoewel de Hema het nog geprobeerd heeft, zal ook deze puur Hollandse keten gesloten zijn. Liefhebbers van de rookworst van de Hema moeten in ieder geval tot 19 januari 2021 wachten totdat ze weer aan hun trekken kunnen komen. Tenzij de Hema in allerijl noodloketten bouwt, waarmee de consument de rookworst uit de muur kan trekken. Zoals bijvoorbeeld de FEBO (goed voor 65 vestigingen in Nederland) haar klanten al jaren bedient.


Supermarkten

De lijst van grootste winkelketens van Nederland wordt gedomineerd door supermarkten. Zo heeft de Albert Heijn inmiddels bijna 1000 vestigingen en heeft het de drogisterijketen Kruidvat (969 filialen) naar de tweede plaats verwezen. De ambitieuze supermarkt Jumbo knabbelt ieder jaar een stukje van het marktaandeel van de Albert Heijn af en telt nu 672 filialen. Welke winkels staan er nog meer in de lijst en hoeveel zijn het er in totaal? Hier een overzichtje van de grootste winkelketens van Nederland. De aantallen zijn gebaseerd op het aantal dat het hoofdkantoor van de keten zelf publiceert op de site. Bijvoorbeeld via de kaart van de betreffende keten. Zie bijvoorbeeld Primera. Even uitzoomen op de kaart helpt voor een snelle telling.Top 10 grootste winkelketens van Nederland (aantal filialen)

  1. Action – 394 winkels
  2. Zeeman – 472 winkels
  3. ALDI – 493 winkels
  4. Primera – 526 winkels
  5. Hema – 538 winkels
  6. Etos – 544 winkels
  7. Gall – 584 winkels
  8. Jumbo – 672 winkels
  9. Kruidvat – 969 winkels
  10. Albert Heijn – 994 winkels

bron: sites van de diverse ketens
Een overzicht van het aantal tankstations van Nederland