Top 10 grootste winkelformules van Nederland naar aantal filialen

De winkelstraten van een gemiddelde Nederlandse stad zien er nagenoeg hetzelfde uit. Het huren van een pand op een ‘A-locatie’ is niet voorbehouden aan de schoenmaker of de ambachtelijke bakker. Het zijn de grootste winkelformules van Nederland die de huurpenningen wel kunnen opbrengen. En zelfs dan valt er zo nu en dan een keten om.

Sinds deze week is de Kijkshop bijvoorbeeld verdwenen uit het straatbeeld. De vitrines – vermoedelijk zonder de wekkerradio’s, zegelringen, krultangen en tosti-ijzers – zullen per opbod worden verkocht via een partij als BVA Auctions. In de hoogtijdagen telde de Kijkshop ongeveer 100 filialen.

Gall&Gall

Ook de MITRA had te maken met veranderende marktomstandigheden. Tegenwoordig telt de MITRA 110 winkels. De grote concurrent Gall&Gall heeft bijna het zesvoudige aantal. Daarmee is de succesvolle drankketen van moederbedrijf AHOLD goed voor een stevige plek in de top 10 van de grootste winkelformules van Nederland.

Action

Een bekende nieuwkomer is de Action. De winkels van deze keten schieten als paddestoelen uit de grond. Kennelijk spreekt de formule van ‘goedkoper dan je verwacht’ erg aan. Het feit dat de spullen vaak niet lang meegaan doet er dan niet toe. Inmiddels kent alleen Nederland al 363 filialen. Ook in BelgiĆ«, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is de Action actief.

Wat zijn de grootste winkelformules van Nederland buiten de supermarkten om? Voor het aantal supermarktfilialen kan je hier terecht. Hoeveel winkels telt de formule en wat is de branche? Hier een top 10 grootste winkelformules van Nederland!
Top 10 grootste winkelformules van Nederland

  1. Shell (Tankstations) – 432 winkels
  2. Blokker (Huishoudelijke artikelen) – 461 winkels
  3. Regiobank (Bank) – 475 filialen
  4. Keurslager (Slagerij) – 476 winkels
  5. Primera (Tabak/lectuur) – 500 winkels
  6. HEMA (Warenhuis) – 531 winkels
  7. Zeeman (Textiel) – 532 winkels
  8. Etos (Drogist) – 546 winkels
  9. Gall&Gall (Slijter) – 600 winkels
  10. Kruidvat (Drogist) – 930 winkels

Bron: LOCATUS