Top 10 grootste winkelcentra van Nederland (aantal winkels)

Sommige mensen kunnen er uren verblijven, anderen willen zo efficient mogelijk hun noodzakelijke boodschappen doen. Hoe dan ook biedt een clustering van winkels dan een uitkomst. Zeker als er voldoende parkeergelegenheid is of als het winkelcentrum goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Dat is in de regel geen probleem bij de grootste winkelcentra van Nederland. Hierbij is het aantal winkels doorslaggevend.

Batavia-Stad

Met nagenoeg 150 winkels staat de outlet Batavia Stad inderdaad in de lijst van grootste winkelcentra van Nederland. Hoewel er natuurlijk geen sprake is van een klassiek winkelcentrum trekt het outletcentre in Lelystad miljoenen klanten per jaar. Niet voor de dagelijkse boodschappen zoals een halfje wit, rundergehakt, wortelen en een kilo boerenkaas, maar wel voor kleding van diverse modemerken. Het is veruit de meest toeristische attractie van Lelystad, hoewel de meeste bezoekers niets van het tamelijk troosteloze centrum van Lelystad meekrijgen. Batavia-Stad ligt eigenlijk aan de rand van Lelystad, nabij de Houtribdijk.

Online winkelen kan altijd!

Online shoppen

Toen Nederland het internet omarmde en steeds meer mensen vertrouwen kregen in het online shoppen voorspelden sommige retailexperts het einde van de ‘stenen’ winkel. Niets is minder waar echter. Waar onderhand vrijwel iedereen wel eens een product online heeft besteld, blijven de echte winkels ongekend populair. Kennelijk stelt de consument de beleving van het echt winkelen nog steeds op prijs. Het feitelijk aanraken van de producten en het passen van de kleding in een pashokje is voor veel mensen doorslaggevend. Bovendien kan je na een geslaagde koop het geluk versterken met een saucijzenbroodje of een rookworst van de HEMA.


Paddepoel

De HEMA, het Kruidvat, de Albert Heijn zijn natuurlijk grote winkelketens die het liefst de winkel van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat boordevol klanten willen hebben. Zo zijn de openingstijden in de afgelopen decennia behoorlijk verruimd. Voor de kleinere winkelier is dat niet altijd op te brengen. Onlangs kwam de eigenaar van een bloemenwinkel in het Groningse winkelcentrum Paddepoel in het nieuws, omdat de winkeliersvereniging hem een dwangsom wilde opleggen. De eigenaar weigerde namelijk de winkel op zondagen te openen. Hij kreeg bijval tot in de Tweede Kamer. Overigens telt het overdekte winkelcentrum Paddepoel maar liefst tachtig winkels. Daarmee haalt het winkelcentrum de top-10 lijst van grootste winkelcentra van Nederland net niet. Welke staan er wel in en in welke stad vinden we ze? Hier de top-10!Top 10 grootste winkelcentra van Nederland naar aantal winkels

  1. Winkelcentrum Kronenburg, Arnhem – 112 winkels
  2. Cityplaza, Nieuwegein – 145 winkels
  3. Hoog Catharijne, Utrecht – 147 winkels
  4. Middenwaard, Heerhugowaard – 148 winkels
  5. Batavia Stad Fashion Outlet, Lelystad – 149 winkels
  6. Zuidplein, Rotterdam – 162 winkels
  7. Designer Outlet Roermond, Roermond – 185 winkels
  8. Het Stadshart, Zoetermeer – 196 winkels
  9. Alexandrium, Rotterdam – 212 winkels
  10. Westfield Mall of The Netherlands, Leidschendam – 243 winkels

telling via sites winkelcentra op 31/10/2021
Hier in oppervlakte de grootste winkelcentra ter wereld