Top 10 grootste wijnregio’s van Spanje

Als we kijken naar de oppervlakte van wijngaarden is Spanje het grootste wijnland ter wereld. In volume moet het land Frankrijk en Italië achter zich dulden. Menigeen associeert Spaanse wijn met koppige houtbakken. Maar er is zoveel meer te vinden dan de logge ‘gran reservas’ met een gouden netje. Ook in de grootste wijnregio’s van Spanje!

PX

De dichtheid van de wijnstokken is er beduidend minder laag dan in gebieden met meer neerslag. In Montilla Moriles rijpt de pedro ximenez dicht bij de grond in een nietsontziende hitte. Lokale wijnboeren weten er wel raad mee en maken er weelderig zoete PX van.

Cava

De DO (denominado de origen) Cava maakt een opmars. De druiven waarvan de mousserende wijn gemaakt wordt, hoeven al lang niet meer alleen in Penedès gemaakt te worden. Ondermeer in La Mancha, een van de grootste wijnregio’s ter wereld, produceert men steeds meer Cava.

Galicië

In het noordwestelijke Valdeorras (Galicië) maken steeds meer wijnboeren kwalitatief hoogstaande witte wijn. Ook andere Spaanse wijnregio’s proberen zich steeds meer te onttrekken aan het idee dat Spaanse wijn gebaat is bij langdurige houtrijping. De Gran Reservas zien er mooi uit in hun goudkleurige netje, maar blijken in de praktijk vaak zware jongens zonder al te veel diepgang te zijn, uiteraard op enkele toppers na.
Langzaamaan ontdekken de Spaanse wijnboeren hun nieuwe elan en schudden ze het stoffige Bordeauxkarakter van zich af. Ook in de grootste wijnregio’s van Spanje zien we steeds meer nieuwe identiteit ontstaan, met als mooi voorbeeld het subgebied Rioja Alavesa. Wat zijn de grootste Spaanse wijnregio’s en hoeveel hectares tellen ze? Hier een handig overzicht!

Top 10 grootste Spaanse wijnregio’s

  1. Ribera del Duero – 20841 hectare
  2. Penedès – 24248 hectare
  3. Valdepeñas – 25433 hectare
  4. Jumilla – 27022 hectare
  5. Ribera del Guadiana – 28728 hectare
  6. Cava – 30654 hectare*
  7. Utiel-Requena – 37314 hectare
  8. Cataluña – 48337 hectare
  9. Rioja – 63942 hectare
  10. La Mancha – 168119 hectare

*niet een specifiek gebied, maar een DO die is uitgevaardigd voor meerdere wijnregio’s; bijna 95% wordt echter in de Penedès geproduceerd

bron