Top 10 grootste wijnbedrijven van Nederland

Nederland telt steeds meer wijnboeren en de wijnbouw zit dan ook in de lift. Ondanks de noordelijke ligging slagen producenten er steeds vaker in om een goede fles wijn te produceren. Op bijna 300 hectare aan wijngaarden worden inmiddels meer dan een miljoen flessen Nederlandse wijn geproduceerd. Wat zijn de grootste wijnbedrijven in Nederland?

Johanitter

Johanitter, Marechal Foch, Solaris, Cabernet Cortis, Regent. Zeker geen bekende spelers op de mondiale wijnkaart zoals Chardonnay, Merlot of Cabernet Sauvignon, maar een aantal druivenrassen die in staat zijn het Nederlandse klimaat te weerstaan. Over het algemeen rijpen ze sneller en zijn ze minder gevoelig voor rot. En hoewel een enkele producent een internationale prijs in de wacht heeft gesleept zal Nederland nooit een echt wijnland worden zoals Frankrijk, Italie of Spanje. Een van de kleinste DO’s van Spanje – het Baskische Getariako Txakolina – telt al 400 hectare. De Nederlandse wijnbouw is dus vrij marginaal.

Mergel en kalk

Dat neemt niet weg dat er een aantal behoorlijk grote producenten is, waar je wijn kan proeven en kopen. Het merendeel van deze Nederlandse wijnproducenten vinden we ten zuiden van de rivieren. Met name Limburg is interessant vanwege de heuvels en de bodem van mergel en kalk. Wat zijn in termen van aantal hectares de belangrijkste Nederlandse wijnproducenten? Waar vinden we ze en hoe groot is het bedrijf? Hier een overzicht van de grootste wijnbedrijven van Nederland!
Top 10 grootste wijnbedrijven van Nederland

  1. Domein Stad Maastricht, Maastricht – 4,5 hectare
  2. Wijndomein Besselinkschans, Lievelde – 4,6 hectare
  3. Wijngaard Baan, Wierden – 5 hectare
  4. Hof van Twente, Bentelo – 5,5 hectare
  5. Betuws Wijndomein, Erichem – 5,8 hectare
  6. Domein Holset, Lemiers (Vaals) – 6,5 hectare
  7. De Apostelhoeve, Maastricht – 8,5 hectare
  8. De Kleine Schorre, Dreischor – 10 hectare
  9. Wijnhoeve de Colonjes, Groesbeek – 13 hectare
  10. Wijndomein Sint Martinus, Vijlen – 13 hectare (productie van 16,5 hectare)

diverse bronnen