Top 10 grootste producenten van wapens (omzet)

Oorlogen en conflicten zijn zo oud als de mensheid. Doorgaans wint de best uitgeruste partij de strijd. Zo maakte de atoombom een beslissend verschil in de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten lieten zien dat er met hen niet te spotten viel. Nog steeds is Amerika een militaire supermacht. Van de tien grootste producenten van wapens zijn er maar liefst vijf Amerikaans.

Grootste leger

Hoewel de Amerikaanse leger technologisch het meest geavanceerd is, heeft China met ruim 2 miljoen soldaten het grootste leger. De Verenigde Staten tellen bijna 1,4 miljoen actieve soldaten. Het Nederlandse ministerie van Defensie is van iets meer dan 35 duizend militairen broodheer. De Belgen tellen er ruim 26 duizend. Het gaat hier om full-time dienstverbanden.

Wapenindustrie

De wapenindustrie produceert wapens en militaire goederen en technologie produceert en verkoopt. De bedrijfstak wordt voor een belangrijk deel aangestuurd door de overheid en de commerciële industrie, die betrokken zijn bij onderzoek, ontwikkeling, productie en onderhoud van militair materiaal, apparatuur en faciliteiten. Producten zijn ondermeer geweren, munitie, raketten, militaire vliegtuigen, militaire voertuigen, schepen en elektronische systemen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor cyber warfare. Hierbij maken hackers gebruik van zwakten in de (software)systemen van tegenstanders. Wezenlijke infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het elektriciteitsnetwerk van een land, kan doelwit zijn van dergelijke sabotage. Ook kunnen hackers informatie halen uit systemen om een informatievoorsprong te verkrijgen. De moderne James Bond zit gewoon achter het toetsenbord.


Wapenproductie

De wapenindustrie is miljarden dollars waard. Bijna elk land besteedt toch een aantal procent van het bruto binnenlands product aan veiligheid en defensie. Ook wordt veel geïnnoveerd. Sommige bedrijven richten zich volledig op de wapenproductie. Voor anderen is het slechts een deel van de bedrijfsvoering. Het Europese conglomeraat Airbus is daarvan een voorbeeld. Wat zijn in omzet de grootste wapenproducenten? Hoeveel omzet behaalden deze bedrijven in 2018? Overigens staan er geen Chinese bedrijven in de lijst. De gegevens hiervan zijn geheim en ontbreken dus.Top 10 grootste producenten van wapens (omzet in 2018)

  1. Thales, Frankrijk – $ 9,47 miljard
  2. Almaz-Antey, Rusland – $ 9,64 miljard
  3. Leonardo, Italië – $ 9,82 miljard
  4. Airbus, (Spanje, Frankrijk, Duitsland) – $ 11,65 miljard
  5. BAE Systems, VS – $ 21,21 miljard
  6. General Dynamics, VS – $ 22,00 miljard
  7. Raytheon, VS – $ 23,44 miljard
  8. Northrop Grumman, VS – $ 26,19 miljard
  9. Boeing, VS – $ 29,15 miljard
  10. Lockheed Martin, VS – $ 47,26 miljard

bron 2018
Bedrijven naar R&D budget