Top 10 grootste voetbalstadions van Europa

Europa is het voetbalwalhalla van de wereld. De Champions League is de beste voetbalcompetitie ter wereld. En in Europa, met name in Engeland en Spanje, worden ook de hoogste salarissen betaald. De beste voetballers ter wereld spelen natuurlijk graag in de grootste stadions en fans zien ze graag wekelijks schitteren op de velden. Maar wat zijn eigenlijk de grootste voetbalstadions van Europa?

Maracanã

Legendarische voetbalstadions vinden we niet alleen in Europa. Het Estádio do Maracanã in Rio de Janeiro (huidige capaciteit van 78838 toeschouwers) was in 2014 nog de gastheer van de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië. Maar in de tijden dat de veiligheidseisen nog niet zo hoog waren, brak dit voetbalstadion records. Tijdens de finale van de WK in 1950 bezochten maar liefst 199854 toeschouwers de wedstrijd tussen Uruguay en Brazilië (2-1 winst voor Uruguay). Die aantallen worden nu niet meer gehaald.

Bernabeu

Aan de andere kant stappen wekelijks mensen door de ingang van voetbalstadions als Camp Nou, het Santiago Bernabeu, het Guisseppe Meazza voor het bekijken van een wedstrijd uit de landelijke competitie of de Champions League. Op jaarbasis immens veel meer fans die erbij willen zijn en voor de clubs een niet te onderschatten bron van inkomsten. Fans die het gras ruiken, die elkaar opzwepen bij het horen van een fluitje van de scheidsrechter. Emoties die de televisie niet oproept. Daarvoor moet je naar het stadion.

Voetbaltempels

Naar de grootste voetbalstadions van Europa bijvoorbeeld. Maar welke zijn dat? Waar vinden we ze en wat is hun actuele capaciteit in aantal toeschouwers? Hier een overzichtje van de grootste voetbaltempels van dit moment!
Top 10 grootste voetbalstadions van Europa

  1. Emirates Stadium, Londen (Arsenal FC) – 60338 toeschouwers
  2. Celtic Park, Glasgow (Celtic FC) – 60355 toeschouwers
  3. Mercedes-Benz Arena, Stuttgart (VFB Stuttgart) – 60649 toeschouwers
  4. Veltins-Arena, Gelsenkirchen (Schalke’04) – 62271 toeschouwers
  5. Estádio da Luz, Lissabon (Benfica) – 64642 toeschouwers
  6. Allianz Arena, München (Bayern München) – 75024 toeschouwers
  7. Stadio Giuseppe Meazza/ San Siro, Milaan (Internazionale/AC Milan) – 80018 toeschouwers
  8. Estadio Santiago Bernabéu, Madrid (Real Madrid) – 81044 toeschouwers
  9. Signal Iduna Park/Westfalenstadion, Dortmund (Borussia Dortmund) – 81359 toeschouwers
  10. Camp Nou, Barcelona (FC Barcelona) – 99354 toeschouwers

NB Wembley Arena (90000) of Luzhniki (81000) in Moskou komen in de top 10 lijst, maar hebben geen clubteams. Bovendien zijn het niet louter voetbalstadions

bron

zie ook de grootste stadions ter wereld