Top 10 grootste universiteiten van Nederland

Eerder hebben we het al eens gehad over de grootste universiteiten van de wereld, maar wat zijn de grootste universiteiten van Nederland wat betreft het aantal studenten? We zochten het uit via de sites van de universiteiten zelf. Voor de rangschikking hoef je geen universitaire opleiding gevolgd te hebben.

De grootte van een universiteit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het onderwijs. Daar zijn andere rankings voor bedacht, zoals de bijvoorbeeld de Shanghai Ranking. Maar over het algemeen geldt wel dat de grootste universiteiten een zeer divers studieaanbod bieden, verspreid over meerdere faculteiten. En anders dan vroeger is switchen van studie tegenwoordig niet meer heel gebruikelijk. Wat dat betreft is het van groot belang direct een goede studiekeuze te maken. En daarbij zijn meerdere factoren van belang. In de eerste plaats natuurlijk de studie zelf, maar een belangrijke tweede criterium is de studiestad van keuze met de bijbehorende factoren als kameraanbod, studentenvereniging, faciliteiten qua uitgaan en sport et cetera. Hoewel Nederland geen absolute metropool kent is het leven in Amsterdam toch heel anders dan bijvoorbeeld in Groningen of Wageningen. Ook dat kan een afweging zijn. Hoe dan ook zijn er op dit moment 255500 universitaire studenten ingeschreven. Maar welke universiteiten zijn het grootst qua aantallen studenten? Hier een overzichtje van de grootste universiteiten van Nederland!Top 10 grootste universiteiten van Nederland

 1. Tilburg University, Tilburg – 12113 studenten
 2. Maastricht University – 16229 studenten
 3. TU Delft, Delft – 19613 studenten
 4. Radboud University, Nijmegen – 19904 studenten
 5. Erasmus University, Rotterdam – 23196 studenten
 6. Leiden University, Leiden – 24274 studenten
 7. VU, Amsterdam – 24517 studenten
 8. RUG, Groningen – 30234 studenten
 9. UU, Utrecht – 30374 studenten
 10. UVA, Amsterdam – 31186 studenten

NB de Open Universiteit zou met een aantal van 16888 studenten terechtkomen in de Top 10 grootste universiteiten van Nederland!

Een gedachte over “Top 10 grootste universiteiten van Nederland

 1. Pingback: Top 10 grootste universiteiten ter wereld | Top-10-lijstjes

Reacties plaatsen niet mogelijk.