Top 10 grootste stuwmeren (volume)

Momenteel zijn ingenieurs en bouwvakkers bezig met de aanleg van een van de grootste dammen ter wereld. De dam zal het Ethiopisch deel van de Blauwe Nijl stuwen, waardoor tevens een van de grootste stuwmeren ter wereld ontstaat. Als de dam eenmaal staat, duurt het tussen de 5 en 15 jaar voordat het stuwmeer gevuld is met een watervolume van 79 kubieke kilometer (km³).

Blauwe Nijl

De Blauwe Nijl is de belangrijkste zijrivier van de Nijl. In de Soedanese stad Khartoum mondt de rivier uit in de Nijl. De Grote Renaissancedam wordt overigens gebouwd in het westelijk deel van Ethiopië, nabij de grens met Soedan. Het gemiddelde debiet van de Blauwe Nijl is 1548 kubieke meter per seconde. De rivier ontspringt in Lake Tana, centraal gelegen op het Ethiopisch Hoogland.

Waterkracht

Hoewel het geen noodzakelijkheid is, hebben stuwdammen de potentie om grote hoeveelheden energie op te wekken. Zo zal de eerder genoemde Grote Renaissancedam eenmaal in bedrijf een opwekkingscapaciteit van 6,45 GW hebben, in vermogen de zevende waterkrachtcentrale ter wereld. Bovendien zal het in geïnstalleerd vermogen de grootste waterkrachtcentrale van Afrika zijn. Overigens is de voor de dam verantwoordelijke Ethiopische projectleider Bekele onlangs dood aangetroffen in zijn auto. Officieel betrof het een zelfmoord.


Stuwmeren

Het grootste stuwmeer ter wereld ligt ook in Afrika, op de grens van Zambia en Zimbabwe. Hier voltooiden ingenieurs in 1959 de Kariba Dam, die de Zambezi Rivier stuwde tot een volume van 180,6 kubieke kilometer. Daarmee voert het Karibameer de lijst van kunstmatige stuwmeren in volume aan. Wat zijn, samenvattend, de grootste stuwmeren als het aantal kubieke kilometers leidend is? Tot welke land (of landen) behoren ze? Hier de top 10-lijst!



Top 10 grootste stuwmeren in volume

  1. Stuwmeer van Zeya (Rusland) – 68,4 km³
  2. Stuwmeer van Krasnojarsk (Rusland) – 73,3 km³
  3. W. A. C. Bennett Dam (Canada) – 74,3 km³
  4. Grote Renaissancemeer (Ethiopië) – 79 km³
  5. Nassermeer (Egypte) – 132 km³
  6. Guridam (Venezuela) – 135 km³
  7. Lake Manicouagan (Canada) – 141,9 km³
  8. Voltameer (Ghana) – 150 km³
  9. Stuwmeer van Bratsk (Rusland) – 169,0 km³
  10. Karibameer (Zambia/Zimbabwe) – 180,6 km³

bron

De grootste meren ter wereld staan hier!