Top 10 grootste studentenverenigingen van Nederland

Een bangalijstje, een geweldsincident. Door een aantal incidenten staan de traditionele studentenverenigingen momenteel in een minder goed daglicht. Desalniettemin is er de afgelopen jaren een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen waar te nemen, mensonterende ontgroeningen ten spijt. De grootste studentenverenigingen van Nederland verwelkomen steeds meer leden.

Nieuwe leden zijn natuurlijk welkom, omdat er jaarlijks weer een grote lichting vertrekt op weg naar de elite van de rechterlijke macht, de politiek en het bedrijfsleven. Althans volgens de geluiden. Het merendeel krijgt uiteindelijk geen slechte baan, maar gewoon een functie bij een willekeurige multinational (of wordt een goed opgeleide huisvrouw). Nieuwe leden luisteren wellicht naar de leuze “Succes is een keuze” en besluiten lid te worden. En bij het wennen aan elkaar gaat er wel eens wat mis. Een kwestie van afstemmen. Twee liter jenever wegklokken is duidelijk wat te veel. Desalniettemin prijkt het bord van Hooghoudt al meer dan 20 jaar boven Vindicat. Wat moet er dan staan? Artsen zonder Grenzen?
We gaan zien of de ontgroeningen daadwerkelijk verboden zullen worden. In dat geval mag ook het Ministerie van Defensie aan de slag. In het leger wordt jonge aanwas eveneens hard aangepakt om ze vertrouwd te maken met een bepaalde cultuur. We zien Relus ter Beek nog vers hangen tussen twee schepen in de Straat van Hormoes tot hilariteit van een groot deel van Nederland. Op Facebook zijn de populairste filmpjes om te delen de films waar een kern van leedvermaak in zit. Twee recente incidenten doen het vuur ten aanzien van de ontgroening, een eeuwenoude traditie, weer oplaaien. Incidenten worden afgedaan als iets structureels. Al zit er natuurlijk iets structureels in. Het studentenleven is niet voor niets geplaatst op de lijst van het culturele erfgoed (en er inmiddels ook weer van verwijderd). Hier een lijstje met de grootste studentenverenigingen van Nederland! Welke zijn dat, waar vinden we ze en hoeveel leden hebben ze?
Top 10 grootste studentenverenigingen van Nederland

  1. Unitas (Utrecht) – 1000 leden
  2. U.S.C. (Utrecht) – + 1000 leden
  3. Quintus (Leiden) – + 1300 leden
  4. U.V.S.V. (Utrecht) – + 1400 leden
  5. Veritas (Utrecht – + 1700 leden
  6. Augustinus (Leiden) – + 1700 leden
  7. Minerva (Leiden) – 1730 leden
  8. Vindicat (Groningen) – + 2000 leden
  9. Albertus Magnus (Groningen) – 2400 leden
  10. A.S.C./A.V.S.V. (Amsterdam) – + 2700 leden

diverse bronnen