Top 10 grootste steden van Zwitserland (inwonertal)

Met een oppervlakte van 41.284 km² is Zwitserland in omvang ongeveer net zo groot als Nederland. Het Alpenland herbergt 8,6 miljoen inwoners en heeft dus om en nabij de helft van de Nederlandse bevolkingsdichtheid ((203,6/km² versus 416,1/km²). Van elke 100 Zwitsers wonen er 74 inwoners in de stad. Wat zijn eigenlijk de grootste steden van Zwitserland naar inwonertal?

Bankwezen

Zwitserland heeft een sterke economie die voor een belangrijk deel voortgekomen is uit de neutraliteit van het land. Zo is het bankwezen sterk ontwikkeld, niet in de laatste plaats dankzij het ‘Zwitsers bankgeheim’ van weleer. De financiële dienstverlening is geconcentreerd in Zürich, Genève en Lugano. Ook de farmaceutische industrie is van groot belang voor de economie van Zwitserland. De stad Basel is de bakermat van de Zwitserse ‘farmareuzen’, zoals bijvoorbeeld Novartis en Roche. En uiteraard staat Zwitserland bekend om haar feilloze uurwerken. Het bekende horlogemerk Swatch zetelt in Biel, tiende op de lijst van grootste steden van Zwitserland.

UEFA

Ook hebben diverse internationale organisaties hun hoofdkantoor in Zwitserland vanwege de neutraliteit. De lotingen van de UEFA bijvoorbeeld vinden plaats in het Zwitserse plaatsje Nyon. Ook de Wielerunie UCI heeft het hoofdkantoor in Zwitserland. Genève is de thuishaven van het Rode Kruis, de World Trade Organization (WTO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het wetenschapscentrum CERN. Veel Zwitserse steden hebben internationale allure, ondanks hun relatief lage inwonertal.Rheto-Romaans

Zwitserland telt maar liefst vier officiële talen. Het Duits en het Frans zijn veruit de meest gesproken talen. In het zuidelijk deel spreekt men ook veel Italiaans. Het Rheto-Romaans wordt maar door ongeveer 35,000 mensen gesproken en heeft in het kanton Graubünden de status van officiële taal. Met Duits of liever Schwyzerdütsch kan men zich in heel Zwitserland redelijk goed redden, in ieder geval in de meeste steden van de onderstaande lijst. Wat zijn in inwonertal de grootste steden van Zwitserland? Hier een overzicht!Top 10 grootste steden van Zwitserland (inwonertal)

  1. Biel – 55,602 inwoners
  2. Lugano – 62,615 inwoners
  3. Sankt Gallen – 76,090 inwoners
  4. Luzern – 82,257 inwoners
  5. Winterthur – 113,173 inwoners
  6. Bern – 134,591 inwoners
  7. Lausanne – 139,408 inwoners
  8. Basel – 178,722 inwoners
  9. Genève – 203,951 inwoners
  10. Zürich – 420,217 inwoners

bron 2020
Een overzicht van de grootste bedrijven van Zwitserland