Top 10 grootste steden van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van het Afrikaanse continent. Met een inwonertal van 58 miljoen neemt het land een 24e plaats in op de lijst van landen naar inwonertal. Ongeveer 66 procent van de Zuid-Afrikanen woont in de stad. Wat zijn de grootste steden van Zuid-Afrika?

Johannesburg

Zuid-Afrika kent feitelijk drie hoofdsteden. In Pretoria zetelt de bestuurlijke macht. De wetgevende macht bevindt zich in Kaapstad en de rechterlijke macht in Bloemfontein. Het belangrijkste economische centrum evenwel is Johannesburg. Bovendien groeit de stad snel. Na 1994 werd Soweto (South Western Townships) administratief bij Johannesburg gevormd. Inmiddels bedraagt het geschatte inwonertal ruim 5,6 miljoen. De metropool Johannesburg telt meer dan 8 miljoen inwoners. Aangezien de steden in Zuid-Afrika snel groeien, zijn de officiële cijfers verouderd. De laatste census was van 2011 (zie overigens ook de bron onderaan het artikel).

Kaapstad

Tot de bestuurlijke herindeling van Johannesburg was Kaapstad de grootste stad van Zuid-Afrika. Het land rondom het huidige Kaapstad werd al door de vroege mens bewoond. Uit archeologisch onderzoek bleek dat de Tafelberg 100.000 jaar geleden al bewoond werd door mensachtigen. Er zijn ondermeer grotschilderingen aangetroffen. Ook zijn er steenwerktuigen ontdekt. In de 17e eeuw heeft Jan van Riebeeck heeft de nederzetting uitgebouwd tot een kleine kolonie. Volgens sommigen stond hij aan de basis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, door als eerste wijnstokken te planten.


Economische ontwikkeling

Zuid-Afrika geldt als een Newly Industrialized Country (NIC). Zo kent het landeen snelgroeiende economie, niet in de laatste plaats door de grote hoeveelheid aan bodemschatten. Bovendien zijn de financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren zijn goed ontwikkeld. Tenslotte beschikt Zuid-Afrika over een uitstekende infrastructuur. Een kwart van de bevolking is evenwel werkloos. De economische wonden uit de tijd van de apartheid zijn nog niet geheeld. Daarnaast zorgt de scheve verdeling van de welvaart steeds vaker tot sociale onlusten. Desondanks blijft Zuid-Afrika een populair vakantieland. Het platteland heeft een enorm rijke biodiversiteit, wat het ecotoerisme alleen maar stimuleert. Maar ook de steden kennen een rijke cultuur. Of het nu om Johannesburg, Kaapstad, Durban of een andere grote stad in Zuid-Afrika gaat. Wat zijn de grootste steden van Zuid-Afrika en tot welke regio behoren ze? Hier de top-10!Top 10 grootste steden van Zuid-Afrika

  1. East-London (Kwazulu-Natal) – 478,676 inwoners
  2. Tembisa (Gauteng) – 511,655 inwoners
  3. Bloemfontein (Free State) – 556,000 inwoners
  4. Benoni (Gauteng) – 605,344 inwoners
  5. Pietermaritzburg (Kwazulu-Natal) – 750,845 inwoners
  6. Port-Elizabeth (Ooskaap) – 967,677 inwoners
  7. Pretoria (Gauteng) – 2,472,612 inonwres
  8. Durban (Kwazulu-Natal) – 3,720,953 inwoners
  9. Kaapstad (Weskaap) – 3,776,000 inwoners
  10. Johannesburg (Gauteng) – 5,635,127 inwoners

bron, aangepast

De rijkste landen van Afrika